Doorgaan naar artikel

Platform tuinbouw wil crises eerder opsporen

Zes organisaties uit het bedrijfsleven van groente- en fruit gaan intensiever samenwerken onder de naam TuinbouwAlert om crises vroeger op te sporen. Bij uitbraken van bijvoorbeeld PSTVd wordt te laat gecommuniceerd door de NVWA, stelt het GroentenFruit Huis.

Ze lanceren de website tuinbouwalert.nl rondom preventie en bestrijding van risico’s en crises met voedselveiligheid en plantgezondheid in de voedingstuinbouw. Supermarktkoepel CBL, GroentenFruit Huis, LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland, NFO en Plantum werken al langer samen. De website tuinbouwalert.nl was er al en zou alleen bij crises in de lucht gaan, maar nu kiezen de organisaties ervoor nadrukkelijker een rol te spelen bij preventie, maar ook bij het opsporen van crises.

Telers hoeven overschrijdingen van gewasbeschermingsnormen niet te melden bij tuinbouwalert, zegt directeur voedselveiligheid Peter Verbaas van GroenteFruit Huis. “Dat doe je bij de NVWA, maar zoals nu met de PSTVd-uitbraak, dan willen we wel tijdig geïnformeerd worden door bedrijven. Kijk, de NVWA heeft geen bedrijfseconomische insteek, die moet een ziekte uitroeien. Wij kijken naar wat het voor de omliggende bedrijven betekent en de exportsituatie. We hebben daarvoor kennis en draaiboeken klaarliggen.”

U krijgt die informatie niet van de NVWA?

“De NVWA doet dat wel, maar er gaat meestal weken overheen. Het gebeurt dat we door intimi worden gebeld.”

Is melding van dat soort uitbraken geen overheidstaak?

“Dat hangt van de melding af. Het gaat er ons ook om dat de teler die een beestje vindt in zijn kas en eerst zelf de bestrijding wil regelen niet te laat belt. Het is niet verplicht, maar bedrijven moeten snappen dat we wat voor ze kunnen betekenen. En we zullen ze ook wijzen op de meldplicht naar de NVWA.”

Als de supermarkten ook in uw kernteam zit, zullen er drempels zijn om zoiets te melden?

“Ik weet niet of dat zo is. Dat hangt van de werkwijze af. Twee jaar geleden met chloraat in groente en fruit bijvoorbeeld. Als je een bot briefje stuurt met zo’n melding, krijg je een bot briefje terug dat ze je spullen niet meer willen. Als je in overleg gaat, kun je heel andere resultaten bereiken.”

Ik mis Naktuinbouw in uw groep. Dat is toch de club die je belt bij een probleem met een ziekte?

“Naktuinbouw is geen lid van de kerngroep, net als andere overheidscontrolerende organisaties. We werken wel intensief met ze samen. Daarvoor liggen draaiboeken klaar.”

U had sinds de Ehec-crisis al een meldpunt, wat waren daarop de meldingen?

“Ik moet eerlijk zijn, er waren er weinig. In de praktijk gaat het anders. Telers bellen het 06-nummer van de specialist van de brancheorganisatie. Zo verlegt zich dat. Onze rol was ook proactief. We hebben het bedrijfsleven geïnformeerd over zaken als ebola en zika en ons crisisteam oefent regelmatig.”

De NVWA is soms verkrampt met het melden van problemen in de teelt. Gaat u daarover open communiceren?

“Alleen als het functioneel is, maar het is niet ons doel om informatie die potentieel schadelijk is naar buiten te communiceren. We krijgen veel informatie waarvan we begrijpen dat dit niet in de krant moet, anders raak je leden kwijt.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin