Vanaf 1 januari 2016 wordt aan het verlaagde energiebelastingtarief op aardgas voor glastuinbouwbedrijven de voorwaarde verbonden dat het bedrijf niet in moeilijkheden is.
Het is een uitvloeisel van Europese regels. Daarbij wil staatssecretaris Wiebes van Financiën geen brede definitie van het begrip financiële moeilijkheden. Het kan zijn dat uit onderzoek blijkt dat het bedrijf al langer niet levensvatbaar is door te hoge investeringen of persoonlijke omstandigheden. Wiebes blijft dan vasthouden aan harde criteria voor het opzeggen van de tuinderskorting, zoals een afgewezen aanvraag van een crediteurenakkoord. Wiebes schrijft dat op vragen van PvdA, CDA, VVD en PVV. De regels zijn er gekomen na overleg met LTO Glaskracht.
CDA zegt tegen het onderscheid te zijn van gezonde bedrijven en bedrijven in moeilijkheden, maar wil dat de regels een herstel van een bedrijf in moeilijkheden niet in de weg staan. Als een bedrijf, ondanks een afgewezen crediteurenakkoord, toch herstelt, moet het weer het recht krijgen op verlaagde energiebelasting. Wiebes beaamt dat. Hij is ook bereid te kijken naar mogelijke knelpunten.
Het ministerie van EZ werkt momenteel aan een evaluatie van de regeling voor energiebelasting in de tuinbouw. In 2015 heeft de regeling alleen voor de eerste twee verbruiksschijven tot een belastingderving geleid van circa 79 miljoen euro.