D66, GroenLinks en SP hebben kamervragen gesteld na de bekendmaking van de verontreiniging van de drinkwaterbron in Zuid-Holland vorige week.
In de Afgedamde Maas vonden waterschap Rivierenland en drinkwaterbedrijf Dunea vorige week een verontreiniging met dimethoaat. De politieke partijen willen onder meer weten hoe vaak besmettingen worden aangetroffen en hoe de minister gaat voorkomen dat de land- en tuinbouw in de toekomst nog vaker drinkwaterbronnen kan besmetten.
In 2012 moest Dunea ook maandenlang water een andere bron gebruiken wegens vervuiling van de Afgedamde Maas. Een rozenkweker in de Bommelerwaard bleek toen de boosdoener te zijn. Dit bedrijf en de eigenaars hebben een fikse boete gekregen en moesten tonnen schade aan Dunea vergoeden. Ook dat jaar moest drinkwaterbedrijf Dunea wekenlang maatregelen nemen om 1,2 miljoen Hagenaars van drinkwater te voorzien.
drukriool
De sierteler stelde toen dat de gemeentelijke drukrioolpompput aan het overstromen was als gevolg van een storing van de gemeentelijke drukrioolpomp. De teler wilde erger voorkomen door het afvalwater uit de drukrioolpompput met een dompelpomp in de sloot te brengen om een noodzakelijke kleine ingreep aan de drukrioolpomp te kunnen uitvoeren. Het water zou later zijn teruggepompt uit de sloot, maar de rechter vond geen bewijs daarvoor.
Lange tijd was in 2012 het gebied het gebruik van het slootwater niet toegestaan waardoor boeren en tuinders in de omgeving niet konden beregenen en vee uit een andere bron moest drinken. Nu stelt het waterschap dat het oppervlaktewater in de sloten in de Bommelerwaard gewoon gebruikt kunnen worden voor veedrenking of inname voor andere agrarische doeleinden.