De gemeente Westland overweegt nieuwe instrumenten als onteigening in te zetten om herstructurering van het glasareaal vlot te trekken.
Dat schrijft de gemeente in de jaarstukken over 2015. Binnen het project Modernisering van het teeltareaal werkt Westland al een aantal jaar samen met het bedrijfsleven aan het wegnemen van de ruimtelijke en financiële obstakels die de modernisering van het glastuinbouwareaal in Westland in de weg staan. Zo schakelt de gemeente een gebiedsbemiddelaar in om partijen bij elkaar te brengen.
Daarnaast werkt de gemeente aan flexibele bestemmingsplannen, strengere handhaving van strijdigheden in het glastuinbouwgebied en het verplaatsen van woningen, maar daarbij zijn ook mogelijk nieuwe beleidsinstrumenten nodig als onteigening, zo schrijft de gemeente.
Het project Modernisering van het teeltareaal startte al voor de herstructureringstaak in CoalitieHOT. De partijen in die coalitie hebben een ontwikkelbedrijf opgezet om met geld van de Rabobank een soort grondbank te vormen. Op basis van vrijwilligheid wordt gestreefd naar herstructurering, of ook wel ruilverkaveling genoemd door trekker van CoalitieHOT Cees Veerman.
Eén nieuw ruimtelijk beleidsinstrument is in Westland in ieder geval al ingevoerd. Woningen kunnen uit glastuinbouwgebieden uitgeplaatst worden via de koopoptie in een ander deel van de gemeente. Vooral woningen in de Poelzone en Boomawatering komen daarvoor in aanmerking.
De gemeente verwacht overigens meer bezwaarschriften wegens het nieuwe strengere handhavingsbeleidsbeleid voor strijdig gebruik.