Het schadebeeld op de door grove hagel getroffen glastuinbouwbedrijven in Brabant en Limburg is ernstiger dan in de Bommelerwaard in 2015.
“Toen lag niet al het glas eruit bij de bedrijven. Dat lijkt hier wel het geval”, aldus Willem Snoeker, sectormanager agro. Berichten van telers dat ook gehard glas niet bestand was tegen deze hagelstenen, kent hij nog niet. “Het is het derde jaar op rij dat zoiets gebeurt. We kunnen er ook niet alles tegen doen, maar in de Bommelerwaard bleef gehard glas wel heel.”
Of de schaal van de schade door de hagel vergelijkbaar is met die in de Bommelerwaard, moet nog duidelijk worden als zaterdag de taxateurs op pad gaan. “Dan moeten we gewoon echt kijken naar de omvang van de bui, dat is nu nog te vroeg.”
400 schademeldingen
De glastuinbouw is zwaar getroffen door de extreme hagelbui, stelt Interpolis. Bij Interpolis kwamen ruim 400 schademeldingen binnen door hagel uit verschillende sectoren. Interpolis vindt het nog te vroeg voor een raming van de schade en spreekt over een miljoenenschade. Na het wegslaan van complete kasdekken door de hagel moeten gewassen als verloren worden beschouwd. De schade kan nog flink oplopen. Dit is afhankelijk van de benodigde hersteltijd van het kasdek.
100 miljoen schade
ZLTO liet eerder vrijdag al weten uit te gaan van een totaal schadebedrag van 100 miljoen euro voor de agrarische sector in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Het schadespoor loopt dwars door Brabant. Van Postel via Bergeijk, Valkenswaard en Someren naar Venray.
Capaciteit herstellers
Maandag komen de partijen uit de Calamiteitenregeling Glastuinbouw bij elkaar. Dat bevat afspraken tussen teelt en bouwers om bedrijven zo snel mogelijk te helpen. Na de hagelschade vorig jaar in de Bommelerwaard was er kritiek dat de hulp van kassenbouwers en herstellers te traag op gang kwam. De capaciteit lijkt nu opnieuw een probleem. Snoeker: “We hebben net een bericht gehad van de kassenbouwers dat dit nu een erg vervelend moment is. De herstelbedrijven zijn nu vooral bezig in het buitenland.”