Doorgaan naar artikel

‘Grond voor zaaien peen bovenop beter dan onderin’

‘De Belofte’ heet het biologische teeltbedrijf van Henk Klompe en Annelies Leendertse in Biddinghuizen. “We hebben het rentmeesterschap over onze grond, wij hebben de belofte gedaan daar zo goed mogelijk voor te zorgen”, verklaart Klompe de bijzondere bedrijfsnaam.

De grond wordt gebruikt voor een 1 op 6 vruchtwisseling met grasklaver, witlof/peen, suikermaïs, pompoen/pastinaak, ui/sjalot en aardappel.

Biologische witlofwortels

De witlofwortels gaan naar biologische trekkers in Duitsland en Limburg. Tot 2014 trok Klompe ook zelf witlof, hij was indertijd een van de eersten die dat op water deed. Hij besloot de trek te stoppen, mede vanwege de verschuivende marktomstandigheden voor biologisch witlof. Het bouwplan bevat geen graan. “Dat gewas is eruit gegaan, vanwege de uitbreiding van wortelonkruiden door dat gewas. Pompoen is er voor in de plaats gekomen.”

Kluiterige ondergrond

Klompe teelt peen voor het vierde seizoen op ruggen van 75 centimeter. Het ras is Nerac. Op zaterdag 21 mei wilde Klompe de eerste keer zaaien. “De ruggen liggen klaar, maar door het uitblijven van echt winterweer is de grondstructuur minder dan we zouden willen”, aldus Klompe op 20 mei. “Bovenop gaat het wel, maar de ondergrond bevat veel kluiten. De grond is daar onvoldoende verweerd, die brokken trek je gemakkelijk omhoog.” Uit navraag blijkt er inderdaad op 21 mei gezaaid te zijn; de suikermaïs, pastinaken en pompoenen volgen in de loop van deze week.

Bovenlaagje eraf

Het koude weer in week 20 maakte het ook niet gunstig om te zaaien. “De verwachting is dat de temperatuur de komende dagen weer wat oploopt, met wat neerslag. In de regio rond Biddinghuizen/Dronten heeft het vorig weekend gelukkig nog 20 millimeter geregend. De grond kon daarna wat bezakken en het heeft wat vocht in de ruggen gebracht. Tijdens het zaaien schuiven we het bovenlaagje er vanaf, zodat het zaad in die vochtigere grond valt. We doen dat met een schoffel die gelijk het eerste kiemende onkruid vernietigd.”

Gat met collega’s

Het wat latere zaai-moment past mooi om de eerste vlucht van wortelvlieg te ontwijken. Wel is er sprake van een gat met de peen die collega’s op lichtere grond half maart al zaaiden. “Die staat nu al mooi boven.”

Share this

Afbeelding
Henk Klompe

biologisch peenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin