Opgekochte glasbedrijven die kortstondig verhuurd worden, kunnen aan de waterzuiveringsplicht (2018) voldoen door te bufferen en mobiel te laten zuiveren.
Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Westland op vragen van het CDA. Daarmee denkt de gemeente Westland ook voor deze groep bedrijven aan de zuiveringsplicht te kunnen voldoen. De gemeente Westland heeft daarin zelf geen actieve rol. Zo is bij de gemeente niet bekend welke bedrijven een collectieve aanvraag hebben gedaan via LTO Glaskracht en wat de gevolgen zullen zijn voor het riool. Westland heeft geen rol in het clusteren van bedrijven.
Varianten
Samen met andere glastuinbouwgemeentes worden wel varianten uitgewerkt voor het riool, die variëren van een enorme vermindering van het afvalwater door vrijwel volledig hergebruik van het afvalwater tot een gebundelde grote afvalwaterstroom op een locatie waar een zuiveringscollectief alleen de gewasbeschermingsmiddelen eruit haalt en de rest loost. De gemeente heeft zelf dus geen actieve rol. Ook handhaaft de gemeente niet. Dat doen de NVWA en waterschappen.
Zorgen
Westland toont zich wel bezorgd over de huidige CTGB-eisen voor waterzuivering bij de toelating van middelen. Het CTGB heeft een aantal toelatingen gebaseerd op een zuiveringsrendement van 99,5%, terwijl de stand van de techniek nu zuiveringsrendement van 95% heeft. Wel wordt er gekeken of het CTGB uit de voeten kan met een zuiveringsrendement van 95% met een aantal aanvullende emissiebeperkende maatregelen, zoals het langer bufferen waarmee de emissie beperkt wordt.