Telers die groente in de markt zetten onder de ‘minimumprijs’ die geldt voor de vanwege Ehec gelanceerde interventieregeling zijn oncollegiaal bezig. Dat vindt 79 procent van de 168 reageerders op de poll van vorige week.
Voor de periode van 26 mei tot en met 28 juni 2011 is een Europees noodfonds van kracht. Telers kunnen groente aanbieden voor vernietiging of gebruik anders dan voor menselijek consumptie. De bijbehorende interventiebedragen zouden een bodem in de markt moeten leggen, om marktherstel te bespoedigen. Er zijn echter ook marktpartijen die nu dezelfde producten op de markt aanbieden tegen prijzen lager dan die interventiebedragen.
Druk van afnemers
Van de 168 reageerders vond niet meer dan 21% dat deze telers in hun volste recht staan. De gedachte dat er telers bewust op deze manier een stukje van de markt proberen te veroveren is volgens Frank Hollaar van Flynth Accountants en Adviseurs een te negatieve insteek. “Bedrijven die de producten verkopen voor bedragen lager dan de interventieprijzen van het EU noodfonds doen dat nogal eens onder druk van afnemers”, aldus Hollaar op de Groenten & Fruit discussiepagina van LinkedIn. Veel groentetelers telen specifieke producten voor vaste afnemers (vooral retailers) en die eisen gewoon dat er geleverd blijft worden, maar dan wel tegen de geldende marktprijs. “Niet leveren betekent mogelijk je positie verspelen aan een ander. Keihard, maar realiteit.”
Daarnaast missen veel telers bij het storten de opbrengsten van het verpakken en ook dat kan reden zijn om te leveren onder interventieprijs. Hollaar: “We willen een vrije markt, die hebben we, dus geef kwekers de vrijheid hun eigen keuze te maken. Maar dat er een weeffout in de afzetketen zit, dat is wel duidelijk.” Leveren onder de interventieprijs is in dat licht dus volgens Hollaar eerder begrijpelijk dan oncollegiaal.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer