Het zijn mooie tijden voor de telers van rode kool en wittekool en het lijkt er niet op dat dat de komende periode gaat veranderen.
Wittekool in de grote maten brengt 23 cent per kilo op, de kleinere kool brengt 27 tot 29 cent op, meldt Richard Kruijer van het in sluitkool gespecialiseerde verkoopkantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen. “Er is ook behoorlijk wat handel”, stelt hij vast, zowel in rode als in wittekool.
Vraag vanuit Oost-Europa
Hoofdreden voor de huidige situatie is de vraag naar kool vanuit Oost-Europa. De zomers zijn daar doorgaans venijniger en droger dan in onze regio, afgelopen jaar was dat nog meer het geval. Die omstandigheden volgen op een laat voorjaar, wat er op voorhand al voor zorgde dat de groei traag op gang kwam. Alles bij elkaar heeft het ertoe geleid dat de hoeveelheid kool in de Oost-Europese productielanden achterbleef bij de verwachting. Voor rode kool is de situatie nog wat gunstiger, met 47 cent voor de grotere maten.
Hogere gemiddelde prijs
In vergelijking met een jaar geleden ligt de gemiddelde prijs hoger. De prijsvorming begon toen rond deze tijd aan te trekken, vooral door vraag vanuit Kroatië. Dat kwam goed uit, gezien de wetenschap dat Rusland zijn grenzen had gesloten voor groenten en fruit uit de EU. Formeel is daar nog niets aan veranderd. Kruijer: “De vooruitzichten lijken gewoon goed. Gunstig daarbij is dat de kwaliteit van zowel rood als wit goed is.”
Ongekend mooi prijsniveau
Voorlichter Jan Raspel van de Gemüseberatungsring in Dithmarschen noemt het prijsniveau in deze maand voor sluitkool uit Dithmarschen ongekend mooi, met een vlotte handel naar Zuid-Duitse afnemers (rode kool en wittekool in de grote maten voor industrieverwerking) en naar Zuidoost-Europa. Voor wittekool vanaf 3 kilo noemt hij een prijs van 20 cent, voor kool van 2,5 kilo gemiddeld 25 cent en 27 cent voor kool van 2 kilo. Voor Duitse rode kool wordt 45 tot 50 cent gegeven.
Verwachting: aanhoudend gunstige markt