De waterschade in het zuiden van Nederland voor boeren en andere ondernemers kan oplopen tot €1 miljard. Daarvan is de helft directe schade en de andere helft gevolgschade. Dat zei gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) van provincie Limburg dinsdag bij het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer.
Verschillende organisaties en lokale besturen willen dat Noord- en Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant als rampgebied worden aangemerkt. Op die manier wordt het makkelijker voor gedupeerden om schade vergoed te krijgen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder al weten daar niets voor te voelen, omdat mensen zich tegen waterschade konden verzekeren.
Volgens Van der Broeck is alleen regen- en hagelschade te verzekeren. Dat geldt niet voor al het overvloedige water wat na de regenval weer omhoog komt en dan pas schade veroorzaakt aan gewassen, wegen en bedrijven.
Bekijk de video van het bezoek van staatssecretaris Van Dam aan het getroffen gebied
Vuistgrote hagelstenen niet het grootste probleem
Het noodweer van donderdag 23 juni zorgde voor een ravage bij met name boeren en tuinders. De beelden van vuistgrote hagelstenen die kassen, daken en auto’s verwoesten overspoelden het internet, maar het water was volgens Van der Broeck het echte probleem. “Er is in de afgelopen 500 jaar nog nooit zo veel water gevallen. Meer dan 30% van wat normaal in een heel jaar valt in Nederland is nu op een paar vierkante kilometer gevallen.”
Rabobank heeft als belangrijke financier van de agrarische sector al aangeboden boeren te helpen. De bank biedt klanten met schade onder meer een overbruggingskrediet of de mogelijkheid aflossingen uit te stellen.
Lees de laatste berichten over wateroverlast na het noodweer