Ook zonder de problemen rond het SNA-keurmerk voor uitzendbureaus lopen onderhandelingen voor een cao voor de glastuinbouw stroef.
Dat zegt onderhandelaar voor FNV Bondgenoten Henk Onstwedder. Discussiepunt is de flexibilisering van de arbeidstijdenregeling en bijbehorende beloningen. Werkgeversvoorstellen op dat front gaan te ver voor de bond. “We kennen voorbeelden van werknemers die er bruto 2,5 duizend euro op achteruit zouden gaan, maar er door een loonsverhoging van 2,5 procent dan wel 400 euro bij krijgen.” De looneis was bij aanvang van de onderhandelingen 3 procent. Het bod van werkgevers (2,5 procent loonsverhoging) is voor de bond niet acceptabel omdat het is gekoppeld is aan flexibilisering van de arbeidstijdenregeling. De jongste cao is sinds juli 2015 verlopen.
Uitzendbureaus
Dinsdag (vandaag) is nieuw overleg gepland tussen werkgevers en vakbonden. Voor Onstwedder is er mogelijk nog een probleem bijgekomen. De vakbonden FNV en CNV stapten vorige week uit de stichting die het SNA-keurmerk voor uitzendbureaus beheert. Bedrijven met zo’n keurmerk zouden zich schuldig maken aan ongeoorloofde constructies. Onstwedder: “Ik moet nog uitzoeken wat dit betekent voor cao-onderhandelingen. In de cao staat dat bedrijven SNA-gecertificeerde bedrijven moeten inhuren.” Volgens werkgevers als LTO blijft het keurmerk ook zonder de bonden intact.
Overtredingen
Afgelopen najaar verzamelde FNV Bondgenoten informatie over een grote groenteteler waar misstanden zouden plaatsvinden. De bond heeft de Inspectie SZW getipt over dit bedrijf, maar niets meer gehoord over de afloop. Deze zaak is een incident, stelt Onstwedder. Vooral de grotere groentebedrijven hebben zaken vaker op orde.
FNV Bondgenoten wil wel meer werk maken van doorgroei op de teeltbedrijven. Teveel werknemers zetten geen stappen in hun schaal. “Veel Polen die al jaren werken op hetzelfde bedrijf accepteren steeds maar weer het minimumloon. Dat moet veranderen.”