Milieu Centraal heeft keurmerken en logo’s beoordeeld en 11 topkeurmerken benoemd. Daarbuiten zijn zwaktes aan te wijzen in een aantal keurmerken in groente en fruit.
Milieu Centraal pleit voor meer samenwerking en samenvoeging van die keurmerken in de topkeurmerken. Dat zou het voor klanten in de winkel duidelijker maken.
Zo heeft Milieu Centraal het Belgische Responsibly fresh beoordeeld van Belgische tuinbouwveilingen. Met name op controle en transparantie scoort dit keurmerk niet voldoende, stellen de onderzoekers. Qua milieuscore doet het keurmerk niet onder voor Milieukeur (dat wel een topkeurmerk is geworden). Responsibly fresh beoordeelt de vorderingen van de telers middels een enquête.
Wetgeving
Van het keurmerk Fair Produce stelt Milieu Centraal dat telers feitelijk aan de wetgeving moeten voldoen. Het keurmerk is onvoldoende transparant en kent geen milieuvoorschriften. Fair Produce is in het leven geroepen om arbeidsomstandigheden te verbeteren.
Bij het logo Gijs voor regionale producten (PLUS supermarkten) is het milieuvoordeel onvoldoende duidelijk. Verder is er geen onafhankelijke controle, schrijven de onderzoekers.
Milieukeur
Over het topkeurmerk Milieukeur schrijven de onderzoekers dat het een breed duurzaamheidskarakter heeft, zoals arbeidsomstandigheden, CO2, verpakkingen en watergebruik. Ook Demeter en EKO worden als één van de beste keurmerken genoemd voor groente en fruit vanwege de strenge eisen en vergaande milieuvoorschriften.