De Betuwse coöperatie in oprichting De Fruitmotor belooft deelnemers een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van hun kiloprijs voor restfruit.
Zo’n 8% van de appeloogst bestaat uit restfruit. Telers krijgen 1 tot 4 cent voor een kilo van dat B-fruit, dat naar Duitsland gaat voor verwerking. Daar wil coöperatie 10 cent van maken. Daarmee houdt de teler, die per kilo zo’n 7 cent kosten maakt, nog wat marge over in plaats van dat het verlies oplevert.
Het idee van de Fruitmotor is om met niet via Duitsland maar in de Betuwe zelf lokale fruitverwerking en -verkoop en met gebruik van bestaande transportstromen een efficiëntere keten te realiseren. Dat levert geld op, dat op een eerlijker manier verdeeld kan worden. Bovendien is deze nieuwe ketensamenwerking goed voor de werkgelegenheid in de regio.
Herinvesteren in verduurzaming
Een voorwaarde voor deelname is dat de teler de inkomsten deels herinvesteert in de verduurzaming van zijn boomgaard. Zoals in het verbeteren van de bodemkwaliteit, schoon slootwater, bijenbosjes en groenstroken. Deelnemende sapproducenten worden aangemoedigd om het machinepark en de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Die verduurzamingsaanpak heeft een subsidie opgeleverd vanuit het rijksprogramma DuurzaamDoor.
Lees het hele verhaal in editie 23 van Groenten & Fruit Magazine.