De toekomstige warmtebehoefte van de glastuinbouw in het Westland na 2020 is op dit moment niet goed te berekenen. Dat concludeert Wageningen Economic Research.
Duidelijk is dat de warmtebehoefte afneemt de komende jaren, maar de ontwikkelingen in teelt en energieverduurzaming zijn zo onzeker dat de onderzoekers niet verder kijken dan 2020. Aanleg van een groot warmtenetwerk met havenwarmte heeft een veel langere looptijd en afschrijvingstermijn.
De warmterotonde heeft een grote potentie. Mocht de warmterotonde er in 2020 liggen, dan is de eigen productie van de glastuinbouwbedrijven met ketels en wkk’s tijdens verkoop van elektriciteit geschat op een minimum van 2,0 PJ. Komt de levering er in het geheel niet dan gaat de schatting van de overige warmteproductie naar maximaal 7,9 PJ. Dan gaan de onderzoekers onder meer uit van hogere energieprijzen en een (onduidelijke) krimp van het areaal in het Westland.
Warmtebehoefte
Voor de periode na 2020 durft Wageningen Economic Research helemaal geen voorspelling te doen van de warmtebehoefte van de glastuinbouw. De verwachte groei van de inzet van duurzame energiebronnen zal het deel warmteproductie (dat in aanmerking komt voor vervanging door bijvoorbeeld restwarmte) verder doen dalen. Als wkk ook voorbij 2020 een prominente plaats in de energievoorziening van de glastuinbouw behoudt, dan zal die warmtehoeveelheid opnieuw verder dalen.
Voorkeur
Deze studie heeft bij de gemeente Westland al geleid tot een sterkere voorkeur aan versnelling van de toepassing van duurzame warmtebronnen als aardwarmte boven restwarmte uit kolencentrales. Burgemeester Sjaak van der Tak stelde afgelopen week dat ‘er ruimte voor restwarmte kan zijn als onderdeel van de energiemix. Voorwaarde is dat dit bijdraagt aan de verduurzaming en van meerwaarde is voor het te ontwikkelen warmtenet in Westland’.
Duidelijkheid
Over de warmterotonde komt snel meer duidelijk. Het Havenbedrijf werkt momenteel aan een haalbaarheidsstudie, waarvan de resultaten deze maand gepresenteerd worden. De gemeente Westland wil een helder perspectief voor haar bedrijven. “De aanlegkosten voor een hoofdtransportleiding vraagt een majeure investering. De investeerder daarin dient duidelijk te zijn en inzicht te geven in de effecten van de aanlegkosten op de prijs voor de warmte.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/