‘Scherm op tijd open tegen natslaan vruchten’
Het loopt goed in de teelt bij Piet Wijnen in Lierop. “We hebben nu veel komkommers. We snijden de laatste van de stam en de eerste van de rank. De overgang naar de rank is perfect verlopen.” De eerste rankvruchten zijn mooi lang, en ook de stamvruchten zijn nog goed op lengte. Er zijn tussen de 11 en 13 stammers aangehouden bij de 28 januari geplante Proloog.
Het begin van de productie liep wat moeizamer met donker weer, maar met het zonnige weer daarna komen er weer snelle vruchten af. “De laatste weken is het hard gegaan.”
Aan gewaswerk is hij in week 13 ranken aan het toppen, en haalt hij een rondje waterschot weg.
Minimumluchtje
Bij de temperatuurinstellingen houdt hij een nachttemperatuur aan van 17 graden Celsius. Met wat donkerder weer verhoogt hij die met een graad om snelheid te houden. Overdag stookt hij 20 graden Celsius. Op 21 graden Celsius begint hij een minimumluchtje te zetten. “Zodat de luchtramen dan alvast 5 tot 6 centimeter open lopen.” Hij probeert op een etmaaltemperatuur tussen de 20 en 20,5 graden Celsius uit te komen.
Het energiescherm gaat beneden de 9 graden buitentemperatuur nog dicht. “Rond 8.00 uur gaat het open. “’s Morgens trek ik het scherm het liefst op tijd open, zodat vruchten niet nat kunnen slaan. Je krijgt er ook het mooiste klimaat van.”
Omdat hij de EC wat op zag lopen, heeft hij de druppel-EC van 2,5 verlaagt naar 2,2. “Nu zit de EC in de mat weer mooi tegen de 3 aan.”
Nog geen virus
Bij de plagen is het eerste wittevliegje gevonden. Hij gaat nog swirskii uithangen. Na de standaard twee keer Vertimec-behandeling bij de start heeft hij nog geen bestrijding hoeven uit te voeren. “Dat is een voordeel van een meeldauwresistent ras.”
Na een bontvirusvirusaantasting vorig jaar, blijft hij alert in de gaten houden of de ziekte dit jaar terug komt. “Tot nu toe heb ik nog niets gezien. Daarmee zijn we al weer een maand verder dan vorig jaar. Toen zat het er in februari al in. Het blijft afwachten. Maar je hoopt natuurlijk dat je in september nog kan zeggen dat je nog geen virus gezien hebt.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser