Regen trekt een spoor van schade door Europa, van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee in akker- en tuinbouw.
Het is kletsnat in Europa, in een brede band die loopt van de Atlantische kust tot ver in het Europese deel van Rusland. Maar de hoeveelheid neerslag verschilt sterk per regio.
Verzekeraar Vereinigte Hagel zegt dat begin deze week al voor €25 miljoen aan schade is gemeld in Duitsland. Dat bedrag gaat verder oplopen, omdat boeren vier dagen na een hoosbui nog schade kunnen melden. Vereinigte Hagel schat dat in Duitsland zeker 12.000 hectare akkerbouwgewassen is vernield.
Grote schade
In Nederland vielen de regenbuien plaatselijk. In het zuidwesten viel op sommige plekken in korte tijd 65 millimeter. De Nederlandse verzekeringsmaatschappijen ontvingen dinsdag in totaal 78 schademeldingen uit de agrarische sector, vooral uit Drenthe, Groningen, Zeeland en het zuidoosten. Het schadebedrag is nog onbekend. Door de neerslag is 2016 natter dan gemiddeld. Volgens het KNMI is in Nederland sinds 1 april 33 millimeter méér water verdampt dan er aan neerslag is gevallen. Dat ligt zeker 10 millimeter onder het meerjaarlijks gemiddelde.
Zware neerslag in zo. Brabant. ⛈ veel percelen staan onder water. Tussenstand 37mm #akkerregen pic.twitter.com/QfgEm471iL
— twan vd heijden ツ (@gerritgaatjes) 30 mei 2016
Lange dag greppels graven. 41mm totaal vandaag. Waarvan 20 in een half uur. Geen beginnen aan. #extreemnat pic.twitter.com/KwLie0sUFc
— twan vd heijden ツ (@gerritgaatjes) 30 mei 2016
Ook in België en Frankrijk hebben gewassen het zwaar te verduren gehad door noodweer. Voor veel Franse wijnboeren is 2016 een verloren jaar. In sommige streken is 15% van de druivenoogst verloren gegaan. Veel graanpercelen zijn plat geslagen, maar die kunnen nog herstellen.
Meer dan 100 millimeter regen
De natuur maakte het helemaal bont in de West-Vlaamse gemeente Zonnebeke. Daar viel in de nacht van maandag op dinsdag 120 millimeter regen. In Roeselare viel net zo veel regen als normaal in anderhalve maand. De regio’s vlak langs de Noordzeekust hadden het minste last van het noodweer.
In de rest van België is volop schade gemeld, vooral op plaatsen die gevoelig zijn voor erosie. De meeste schade doet zich voor in bladgewassen, zoals sla en spinazie. Maar boeren melden ook dat op aardappelpercelen alle ruggen zijn weg gespoeld. Er zijn wel veel minder meldingen van legerend graan dan in Frankrijk. Het graan is in België minder ver ontwikkeld dan bij de zuiderburen.
Verder naar het oosten in Europa is het ook erg nat. In het Europese deel van de Zwarte Zee-regio is op meerdere plaatsen meer dan 100 millimeter water gevallen in twee weken. Dat is twee keer zo veel als normaal.
#waterschade2016 pic.twitter.com/bp8KOvZG4L
— Ton Hendrickx (@TonHendrickx2) 31 mei 2016