Doorgaan naar artikel

‘In twee tot drie maanden tijd je brood verdienen’

Vlak voor de eerste regen in tijden langs komt zou de oogst van de blauwe bessen van Margareth Geurts er vandaag op moeten zitten.

Daarmee komt weer een eind aan een hectische periode. “Je begint met een man of 10, maar dat groeit al snel uit naar zo’n 60 man personeel. Daar komt veel bij kijken. In die periode wordt veel van iedereen verwacht. In twee tot drie maanden moet je toch je brood verdienen. Dat is een spannende, maar ook een leuke en gezellige tijd.”

De laatste maand was het steeds behoorlijk warm weer, met half september zelfs een dag met 37 graden. Ook een paar weken daarvoor was het zo heet. “Dat zie je terug aan de zonzijde van de plant, met bessen waar de blaren op zitten. Net als bij mensen; de huid is gewoon verbrand. Die bessen moet je allemaal uitzoeken en er is niets tegen te doen. Of je moet alles gaan overkappen.”

Na-oogstbehandeling

De grootste aandacht gaat nu uit naar wat Margareth de ‘na-oogstbehandeling’ noemt, ofwel het inboeten van planten die het niet meer redden. Omdat er in 2014 veel wateroverlast was, is er nu nog veel naschade. “Die schade zijn we nu aan het repareren. Net als vorig jaar zijn er planten die het niet redden. Die worden uit de grond getrokken, er wordt nieuw witveen toegevoegd waarna de nieuwe plant er in kan.”

“Dit jaar hebben de planten heel goed gedragen, maar je ziet dat na de oogst er toch weer duizenden planten het loodje leggen. Nu de vrucht eraf is en de plant nieuwe knoppen moet maken, heeft die daar niet meer de kracht voor. De productie van bessen was hun laatste krachttoer. Dat is heel treurig om te zien: je ziet her en der zomaar tien planten op een rij wegvallen. Ze geven geen nieuwe groei met jong schot. En het kan best zo zijn dat er volgend jaar weer hier en daar drie of vier planten na elkaar wegvallen. Maar ja, je gaat niet ineens een heel perceel vervangen, ook al zie je veel planten waarvan je je afvraagt of ze het wel zullen blijven doen.”

Koude nacht in augustus

Na het inboeten breekt begin november de snoeitijd aan. De planten zullen dit jaar wat eerder hun blad laten vallen dan gebruikelijk, verwacht Margareth, vanwege een heel koude nacht in augustus van maar 3 graden. “Je kunt het effect van die koude nacht ook zien aan bomen die daar gevoelig voor zijn. Dan denken ze ‘hé, het wordt winter’, en dan zet het proces van bladafstoting in. Dat proces is onomkeerbaar. Het is dus niet zo dat na een aantal dagen mooi weer de plant denkt van ‘oké, ik heb me vergist, laten we maar weer een beetje gaan groeien’. Je ziet het aan linden en berken, die nu al hun blad laten vallen. Dat is bij diverse rassen van de blauwe bes ook zo.”

THEO BRAKEBOER

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Margareth Geurts

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin