‘Stikstof is niet te vangen in rekenmodelletjes’
“Het meeste zit in de koelcel”, zegt Paul Demyttenaere in het Belgische Zonnebeke. “Nog een beetje wittekool en wat rode kool en dan zit alles volgens schema binnen.” De afzet verloopt niet volgens schema. “Het is een 110 procent jaar qua productie en weersomstandigheden. Als boer probeer je daarop te anticiperen, maar dat wordt steeds lastiger omdat we steeds vaker met zaken te maken hebben waar we nog nooit mee van doen hebben gehad.” Zo was er is september nog sprake van zonnebrand, half oktober enkele nachtvorsten en daarna leefde het weer opnieuw helemaal op. “Dat maakt de oogstomstandigheden ideaal, maar het gewas gaat niet in rust. Bovendien blijft er sprake van mineralisatie van stikstof en dat is een probleem.”
Een soort van loterij
In België worden tussen half oktober en half november stikstofmonsters genomen om te kijken wat er nog in de grond aanwezig is. “Vorig jaar zijn we voorzichtig geweest met bijbemesten, maar toen kwamen sommige plantingen op het einde stikstof tekort. Dit jaar zal op een aantal percelen de norm voor wat er in de grond mag zitten overschreden worden, terwijl je daar niets aan kunt doen. Het is een soort van loterij, maar het gevolg is wel dat je op die percelen volgend jaar twee extra monsters moet steken en met een beperking van de stikstofgift te maken krijgt. Dat is dus het verschil tussen de theorie en de praktijk. Stikstof kun je niet vangen in wiskundige rekenmodelletjes. Bodemtemperatuur en hoeveelheid neerslag hebben hun invloed en je ziet ook dit jaar maar weer hoe groot de verschillen daarbij kunnen zijn. Eind oktober hebben ze hier in bloemkool en spruitkool nog beregend! En als telers worden wij afgerekend op productie en kwaliteit, dus dan zul je ook voldoende moeten kunnen bemesten, anders ga je daar al het schip in.”
Afzet loopt nog niet
De kwaliteit van de kool die in de koelcel zit is over het algemeen goed. “We zijn wel iets vroeger dan gebruikelijk begonnen met oogsten. Normaal loopt het in november langer door. De afzet loopt alleen nog niet; daarvoor zou het kouder moeten worden, zodat de mensen ‘aan de kool gaan’. Kool gaat ook veel naar het Oostblok, maar ook daar is de productie gigantisch. Als we geen extreme weersomstandigheden krijgen, dan voorzie ik een matig bewaarseizoen. Alleen valt dat niet te voorspellen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen