‘Overwegen om er een groeibuis bij te leggen’
Het auberginegewas bij Carlo Veldhuyzen in Helenaveen staat mooi in balans. Hij ziet nog veel productie en zetting. “Weken geleden ging het wat minder, vanwege Mucor.” Ook had hij wat rupsenschade van Turkse motten, maar ook die zijn weer opgeruimd.
Hij is blij met het mooie weer in week 39. “Dan kost de teelt in ieder geval niet zoveel geld aan gas.”
Groeibuis
Hij stookt 20,9 graden Celsius, met een voornacht van 16 graden. De ventilatielijn staat daar ’s morgens net onder, om het gewas actief te houden. De luchting aan de windkant staat gelijk aan de stooklijn.
“Met oog op de Mucor wilden we er wat meer temperatuur op houden, voor het vocht. Dat hielp ook. Verder hebben we geholpen om de Macrolophus wat rustiger te krijgen, zodat die niet te veel in de bloemen zou zitten te rommelen.
“Met Maxifort als onderstam heb je zoveel worteldruk. Het gewas moet dan meer verdampen, maar omdat het buiten zo vochtig was, schoot luchten ook niet erg veel op. We overwegen daarom om er een groeibuis bij te gaan leggen. Dan kun je wat meer sturen, zeker met zulk wisselvallig weer zoals dit jaar. Ook kun je Mucor proberen te voorkomen zodat je het biologisch langer kunt volhouden.”
Drain
Vanaf 12.00 uur tot 15.00 uur mag de kastemperatuur door middel van een lichtsomverhoging oplopen tot 27 graden Celsius. ’s Avonds lucht hij na zononder even af naar 17,5 graden.
Er ligt een buis van 50 graden Celsius, die zo gauw er gelucht gaat worden terug gaat naar 40 graden, en op licht verder wordt afgebouwd naar 30 gaden.
De watergift start 2 uur na zonop en stopt 2 uur voor zononder. Hij start met grote beurten tot er drain is, en gaat dan over op kleinere beurten. Hij let daarbij wel op dat de drain-EC niet te hoog oploopt. “Als hij boven de 4 uit durft te komen, dan worden de beurten weer groter.”
Gemiddeld over week 38 heeft hij 3,5 liter per vierkante meter per dag gegeven.
Extra hommels
Met gewaswerk is hij scheuten tussen het gewas aan het hangen. Die worden daarbij gelijk getopt, zodat ze niet te lang kunnen worden en afbreken.
In week 38 zijn extra hommels ingezet voor extra zetting in de laatste weken dat daar in de teelt nog gelegenheid voor is. “Die zetting loopt nu nog goed, maar kan hard achteruit gaan als er een omslag komt naar donker weer.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser