‘Wantsen hebben behoorlijk wat bloemetjes aangeprikt’
Voorafgaand aan de huidige periode met vochtiger weer stond het gewas op de vestiging Westdorpe van Van Duyn Aubergines best wat schraal. Het begon al wat royaler te worden, maar na de weersomslag staat er nu zeker een mooi gewas. Teeltman Ruud Suykerbuyk: “Mooi groen, maar niet overdreven, met goede scheutjes.”
De klimaatregeling is niet veel aangepast met de komst van het vaker regenachtige weer, al is hij in de ochtend wel iets sneller gaan luchten. “Hij stond eerst een graad boven de stooklijn, nu een halve graad.”
Temperatuur pakken
Overdag hanteert hij een temperatuur van 20 graden Celsius. Aan het eind van de dag wordt dat 21 graden Celsius, met 4 graden verhoging op stralingsniveau. De ventilatietemperatuur van 20,5 graden wordet vanaf 3.00 uur opgebouwd naar 24 graden Celsius met 5 graden op stralingssom daar bovenop. “Daar pakt hij zijn temperatuur.” Rond 17.00 uur of 18.00 uur wordt het dan behoorlijk benauwd in de kas, maar de plant laat niet zien dat hij last heeft van het vocht.
“Onderin zie je aardig wat slijtage beginnen te komen, maar dat is normaal. Bovenin staat het er fris bij. De kwaliteit van de vruchten is ook heel mooi. Heel weinig rode vruchten.”
Oogstfrequentie
De sortering is ook netjes bij de toch redelijk hoge plantbelasting. Hij oogst nog steeds standaard dagelijks een derde van het bedrijf. “Al gaan we nu richting een omslagpunt om te gaan schuiven met de oogstfrequentie. Maar dat willen we niet te vroeg doen: hij geeft warm weer aan voor de komende periode.”
Na een voornacht van 16 graden Celsius van 22.00 uur tot 2.00 uur, gaat hij langzaam weer opbouwen richting de 20 graden die rond 7.00 wordt bereikt. “We proberen in de voornacht flink weg te zakken om de hogere dagtemperaturen te compenseren.”
Bassin voller
Na de regenbuien is de aanvullende toevoer van leidingwater uitgezet in week 24. “Vanaf de Pasen hebben we bijgemengd. Maar nu het bassin weer een beetje op niveau begon te komen, hebben we de leidingwatertoevoer uitgezet. Je zag het natrium-cijfer toch iets op gaan lopen.”
Op een echt zonnige dag start hij rond 7.30 uur op straling met de eerste watergift, op een bewolkte dag start hij sowieso om 8.30 uur, om met een minimum rusttijd door te gieten tot 18.00 uur.
Wantsen
Bij de plagen vormen de wantsen een probleem. “Het is de behaarde wants. Dat is net de kwaaiste, omdat hij de bloemen pakt. Vorig jaar hadden we er ook al flink last van. Nu hebben ze ook behoorlijk wat bloemetjes aangeprikt. Dus hebben we er voor ingegrepen. Jonge wantsjes zie je al niet meer. Die hebben het loodje gelegd. En de nog levende volwassenen springen niet meer weg. Die vallen al om als je er tegen tikt.”
Door de ingreep zijn ook de paar aanwezige luisjes meegenomen. Tegen de rupsen is tijdens de toch benodigde bespuitingen met Botanigard meteen Runner meegenomen.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser