Doorgaan naar artikel

BioVerbeek: “Wij spoelen niets uit naar de ondergrond”

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt over teelten in de grond, is het goed mogelijk de uitspoeling van water en meststoffen te reduceren tot nul. Biologisch teeltbedrijf BioVerbeek in Velden bewijst het met behulp van de lysimeter.

“We moeten de planten op de lysimeter soms extra water geven omdat ze anders slap gaan”, zegt mede-eigenaar Leo Verbeek. “Het grondwater zit hier op 3 meter diepte, maar door de capillaire werking van de grond komt het toch bij de plantenwortels, behalve bij de lysimeter.”

Watergift optimaliseren

BioVerbeek maakt al een aantal jaar gebruik van een lysimeter om de watergift te optimaliseren. De planten staan in een diepe bak met kasgrond waarbij het drainwater kan worden opgevangen en gemeten in een aparte schacht aan de zijkant van de lysimeter. Maar het komt nauwelijks meer voor dat er water in staat. Sensoren op verschillende dieptes meten de vochtigheid van de kasgrond. Op grond van de metingen in de lysimeter, de lichtsom en handmatige metingen met de grondboor wordt de watergift bepaald. “We zijn door te meten steeds minder water gaan geven maar je ziet toch geen ophoping van meststoffen”, zegt Verbeek.

Lees het uitgebreide artikel over BioVerbeek in de deze week verschenen editie van Groenten & Fruit.

 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin