Doorgaan naar artikel

Ook auberginemarkt voelt Ehec

Ook auberginetelers verliezen.

Auberginetelers zijn niet zo hard getroffen door de Ehec-crisis als collegatelers, maar incasseren toch flinke verliezen door halvering in opbrengsten ten opzichte van de normale situatie.

Aubergine, een meeliftproduct bij uitstek, zag ook de afzetmarkten verslechteren. Aubergine wordt voor mixpartijen bijgeladen, maar werd niet in verdenking gesteld door de Duitse overheid. Toch is het prijsverloop a-typisch geweest. Voor Pinksteren kelderde de dagmarktprijs plots toen de rest van de markt juist aantrok. Voor afgelopen week werd rekening gehouden met een verdere prijsval onder de grens van 30 cent, maar dat bleef uit. Donderdag lag de prijs opnieuw tussen de 40 en 50 cent, waar 80 cent een normaal prijsbeeld is. Een demping op de uitbetaalprijs is de contractteelt. De contractinkoop van marktleider Albert Heijn en andere ketens werd voortgezet, ondanks de prijsval op de dagmarkt.

Toch houden telers er rekening mee dat de uitbetaalprijs deze week niet meevalt, vooral voor grovere sorteringen. Gestort is er maar mondjesmaat. Telers van Coforta hebben een klein deel vernietigd. Het gaat om enkele dagen waar minder dan 10 procent van het volumes is vernietigd. Dat beeld is niet bij alle afzetorganisaties zo, blijkt uit een beperkte rondgang. Wel lijden alle
telers schade van de prijsval op vooral de dagmarkt. Zij willen aanspraak maken op het noodfonds, maar dat is onzeker. Voor aubergine bestaat geen opkoopregeling. Deze week staat de schade in ieder geval op de agenda bij een aubergine-overleg.

Dat de markt is ingestort betekent niet dat de vraag weg is. Een teler, die afzet bij Haluco, weet dat product vlot weg ging bij dat lage prijsniveau.

De aubergine-afzet kent dit jaar niet alleen beperkingen. Auberginetelers konden aan het begin van dit afzetseizoen nog sterk profiteren van Mexicaanse teeltproblemen. De Mexicaanse uitvoer naar de Verenigde Staten en Canada zakte weg en in de eerste vier maanden kon de Nederlandse uitvoer naar de VS bijna verdrievoudigen. Toch is dit geen structurele ontwikkeling, denkt de sector zelf.

Een belangrijkere ontwikkeling lijkt op de Europese markt af te spelen. Op de Britse markt is Nederland bijna bijgehaald als hofleverancier. De laatste drie jaar kromp de uitvoer niet, maar werd Spanje dominanter. Het is het gevolg van de uitbreiding van de Spaanse teelt. Dit jaar zet die ontwikkeling door en lijkt Nederland ingehaald door de Spaanse telers. In de eerste vier maanden daalde de aubergine-uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk met 27 procent, berekende het Productschap Tuinbouw.

Juist vorige week maakte marktleider Purple Pride bekend de teelt uit te breiden. Met de nieuwbouw in Prinsenland van 5 hectare, neemt het areaal drie hectare toe. Kwekerij De Jong verkocht de bestaande 2 hectare bij de bedrijfsverplaatsing. Om de markt te verruimen wil Purple Pride innovaties toevoegen aan het assortiment.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin