Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Plant mag niet van spanning af raken, want dan zijn de vruchten gelijk zacht’

Er hangen nog een kleine drie trossen aan het gewas bij de Greencamp-vestiging in Maasland, op het moment dat er ge-ethreld wordt. Om te zorgen dat de werking goed verloopt, wordt een vlakke stooktemperatuur van 20 graden Celsius vlak aangehouden. Hij lucht niet al te veel meer. Met een lichtverhoging mag het 24 graden in de kas worden.
Het scherm gaat daarbij vrij snel dicht, onder de 10 graden Celsius buitentemperatuur. Mark Zwinkels: “Tussen 9.00 uur en 9.30 uur gaat het meestal open. Maar op een koude dag zonder zon blijft hij gerust ook de hele dag dicht liggen.”
De buis ligt begrensd op 45 graden Celsius. In de nacht komt er nog een groeibuis van 40 graden bij.

Plant op spanning
De uitval van planten is minimaal. “Er zit wel Botrytis, maar het zijn eerder zwakkere planten met gele stengels die wegvallen.” Hij verwacht nog ongeveer 5,5 kilo te knippen voordat de teelt beëindigt wordt. “Je weet het nooit precies. Bij de laatste tros zou er toch ineens nog een flink percentage planten dood kunnen gaan.”
Hij let er met watergeven op dat hij de matten niet al te droog trekt. “Als de plant van spanning af is, dan zijn de tomaten gelijk zacht. Bij Mecano kon je voorheen de mat droger trekken, en daarna de plant met watergeven weer terug op spanning zetten. Bij Endeavour lukt dat niet. Met die raseigenschap moet je rekening houden.”

Bestrijding goed verlopen
Met de biologische bestrijding is alles netjes verlopen. Aan wittevlieg heeft hij niets hoeven doen. Tegen de rupsen is wel een keer gespoten. “Normaal moeten we daarna ook nog een keer foggen, maar dat is nu niet nodig. Er zitten geen rupsen meer.”
Meeldauw is lang een vrij hardnekkig probleem geweest, maar is nu goed onder controle. “De laatste maand heb ik daar niets meer tegen gedaan. Het meeste is weg.”

Schoonmaak
In week 46 laat hij het gewas nog een ronde zakken, en daarmee is het gewaswerk afgerond. Als voorbereiding op de komende teeltwisseling is een deel van het blad al uit de kas getrokken, en het plastic verwijderd.
Tijdens de teeltwisseling wordt alles weer grondig schoongemaakt en ontsmet. “Er wordt veel met chloor beetgepakt. De kas afspuiten en teeltgoten afspoelen. We doen dat met eigen spuitkarren.”
Rond 5 december verwacht hij de laatste tomaten te knippen. “Dan hebben we nog drie weken de tijd om ze rood te laten worden.” Mocht die doorkleuring al eerder helemaal klaar zijn, dan gaat de temperatuur terug, en mag het eventueel zelfs 12 graden worden. “We gaan ze dan niet ten koste van alles meer warm houden. Dat geeft alleen maar kwaliteitsverlies en meer dode planten.”
Rond 15 december gaat de nieuwe teelt de kas weer in.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Mark Zwinkels
Mark Zwinkels

Mark Zwinkels teelt komkommers bij Bryte, locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin