China wordt al jaren door de agribusiness als het beloofde land gezien. Met 1,3 miljard mensen zijn er ook aardig wat monden te voeden, en lijkt zelfs een klein marktaandeel aantrekkelijk. De Nederlandse agrarische export naar China groeit al jaren gestaag. Een grote handelsmissie moet volgende week de steeds hechtere band versterken.
Euro’s en marktopening, dat is de inzet van een grote handelsmissie naar China volgende week. Er zijn 200 deelnemende bedrijven en instellingen waarmee de missie meteen tot de grootste of ten minste één van de grootsten behoort. Vanuit de agribusiness zijn alle grote spelers van de partij; van Vion tot FrieslandCampina en van FloraHolland tot VanDrie, maar ook wat grotere MKB-spelers, zoals Priva, dat technologie voor de glastuinbouw levert.
Zware politieke delegatie
Wie naar China gaat, neemt een zware politieke delegatie mee. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zijn erbij, en ook de staatssecretaris voor Volksgezondheid. Dijksma zal worden gepresenteerd als landbouwminister. Daarnaast reist het koningspaar mee. Deze zware inbreng is belangrijk want in China is de staat machtig en waar een groot Nederlands bedrijf in China vaak nog onbekend is, hecht men veel waarde aan bestuurders.
Belangrijke Chinezen
Van Chinese kant wordt ook hoog ingezet. De Chinese President Xi Jinping maakt zijn opwachting. De bekendste Chinese zakenman, Jack Ma van Alibaba, zal een seminar over e-commerce bijwonen. Dat Nederland welkom is en ook nog eens door zulke belangrijke figuren wordt ontvangen, is best bijzonder, aldus frequent China-ganger Aalt Dijkhuizen, kopstuk van Topsector Agri & Food. Want de hele wereld wil op handelsmissie in China.
Nederland en China strategische partners
“Het is één van de grootste delegaties ooit en zowel aan Nederlandse als Chinese zijde wordt hoog ingezet. Nederland ziet in China groeikansen die er in Europa nauwelijks meer zijn. De Chinezen zien in Nederland een strategische partner om één van hun grootste vraagstukken op te lossen: met een klein areaal en weinig water per inwoner toch die immense bevolking voeden.”
Exponentiële groeicijfers
De Nederlandse landbouwexport naar China en Hongkong is de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen, van €338 miljoen in 2004 naar €2,5 miljard in 2014. China is inmiddels een betrekkelijk grote importeur van Nederlandse zuivelproducten, groenten en fruit en vlees. De export van babymelkpoeder vervijftigvoudigde, en prijzen zijn per liter hoog.
Hobbels op de web
Maar het is niet al goud wat blinkt. China bouwde voorraden melkpoeder op en importeert daarom momenteel een stuk minder dan voorheen. Daarbij hanteert China, zoals andere Oost-Aziatische landen, een streng sanitair en fytosanitair importregime. China importeert daarom pas sinds vrij kort Nederlandse peren terwijl de markt voor Nederlands pootgoed effectief gesloten is. Ook de markt voor kalfsvlees, in China overigens culinair nauwelijks bekend, zit dicht.
Extra aanzien
De handelsmissie is dan ook niet alleen bedoeld om handelspartners te vinden en reeds in China actieve bedrijven door de aanwezigheid van Nederlandse bestuurders extra aanzien te geven. Dijksma zal tijdens de trip ook handelsbelemmeringen bespreken. Want hoewel de Chinese economie de laatste tijd afkoelt en Chinezen het Europese eetpatroon vast niet één op één zullen kopiëren, blijft een markt met meer mensen dan Europa en de VS samen een topprioriteit.