‘Sterke vertraging tijdens donker weer zie je nu nog terug’
De komkommers groeien aardig bij Sjaak de Hoog in Pijnacker. “Er hangt van alles wat aan.”
Het gewas staat goed in balans. We kan hij de laatste naweeën van de periode met 8 tot 9 dagen achtereen donkere weersomstandigheden nog terugvinden in de oogst. “We hadden er te veel aan hangen voor dat donkere weer. Het is toen sterk vertraagd. Dat zie je terug. Twee weken geleden sneden we oude vruchten. Dat wordt nu minder, maar nog steeds zie je wat korte vruchten. Dat zijn de ‘ouwetjes’. Die moet je snel snijden, anders worden ze te snel geel. De jongere vruchten zijn wel mooi en lang.”
Teeltwisseling
Bij de klimaatinstellingen is hij de temperaturen van lieverlee weer wat omhoog aan het halen. “We hadden die even wat teruggezet vanwege te veel groei, om meer zetting te krijgen. Nu gaan we ’s nachts weer terug omhoog, richting 20 graden, om er af te krijgen wat er aan hangt. Met Pasen ga ik weer nieuwe poten.”
In die periode tot aan de teeltwisseling is hij alleen nog bezig met oogsten. Gewaswerk is niet meer zinvol. “Ik doe er niets meer aan. Het wordt wel iets voller, maar alles hangt aardig op z’n plek.”
Luchten
De dagtemperatuur is ingesteld op 22 graden Celsius. Op 22,5 graad begint hij te luchten. Daarna kijkt hij het even aan: als de kas op tijd op temperatuur is, zet hij de luchting op 23 graden Celsius. Naarmate de dag vordert, laat hij steeds hogere temperaturen toe, tot 26 graden Celsius. “Of het moet de hele dag steeds zo’n 22 graden zijn en de zon breekt dan nog net even flink door. Dan haal ik de luchting-temperatuur natuurlijk terug, anders wordt het gewas drijfnat.” Na 15.00 uur mag het zelf even 26,5 graden worden.
Begin week 14 is het luchten echter niet of nauwelijks aan de orde. “Je bent al blij als je 22 graden haalt. De buizen liggen de hele dag op 60 graden.”
Bij de watergift staat de EC zoals steeds gebruikelijk ingesteld op 2,8 mS, met 0,3 aftrek op licht. “De EC is nu 3,3 in de mat.”
Spint
Bij de plagen ziet hij alleen een beetje spint, verder niets. Daartegen is eind week 13 een keer gecorrigeerd. “Maar er lopen in principe roofmijten genoeg. Er zijn goed beesten ingezet, waaronder californicus en de galmug feltiella.”
Meeldauw heeft hij nog niet waargenomen. “Maar dat kan ineens veranderen. Als je straks met mooier weer een beetje gaat luchten, kan er zomaar ineens wat binnen komen waaien.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser