Op het biologische kleinfruitbedrijf van Mark Vonk in Udenhout draait nu alles om het snoeiwerk. Maar al snel blijkt dat Vonk met zijn gedachten vooral bij de suzuki-fruitvlieg zit, als hij opmerkt dat hij zit te wachten op een vorstperiode.
“Vorig jaar hebben we veel last gehad van die fruitvlieg, vooral in de bramen. We hebben flink veel vorst nodig om hem terug te dringen. Ik hou mijn hart vast als de vorst het laat afweten.” De suzuki-fruitvlieg gaf in zijn aangetaste bramen een versnelde rijping. “De vlieg prikt de vruchten aan en vanaf dat moment is de boot aan. De vruchten reageren erop. Dan hangt het al rot aan de struik voor je er aan toe bent om te plukken.”
“Normaal gesproken prikken vliegjes de vrucht aan als deze rijp, of zelfs pas overrijp is, maar deze vlieg pakt ze net wat eerder.” De schade noemt hij ‘redelijk groot’. Hij levert aan locale winkels, maar het grootste deel gaat weg via zelfpluk. Daarom heeft hij geen goed zicht op de precieze schade. “Je merkt alleen dat er minder wordt geplukt.”
“Daarom moet het een weekje flink vriezen, en graag ook voor het warm wordt, want als er vorst komt terwijl de knoppen al schuiven levert dat ook veel schade op. En houden we zachte winters, dan zal er een andere oplossing moeten komen, met resistente rassen of predatoren.”
Internet
“Als de winters zacht blijven, moet ter voorkoming van schade door de Suzuki-fruitvlieg de gewaskeuze worden aangepast. Of er moet een resistent ras komen. Of een goed werkend insecticide. Maar die laatste oplossing kan niet bij ons, want wij telen biologisch.” Zijn laatste hoop is de inzet van natuurlijke vijanden. “Die zullen er ongetwijfeld zijn, maar de natuur hobbelt een beetje achter de ontwikkelingen aan.” Dus zal een bedrijf als Koppert Biological Systems soelaas moeten bieden. “Reken maar dat die aan het zoeken zijn naar een geschikte predator. Nu hebben we alleen lokvallen. Je kunt er een paar honderd op een hectare zetten, maar dan nog is dat niet afdoende. “
Vonk hoorde van een teler die in zijn bramen de eerste pluk onrijp oogstte, met het idee dat de volgende oogst daarmee wel goed zou zijn. “Als dat wat oplevert, is het misschien een oplossing. Op mijn bedrijf ligt dat echter wat moeilijker, omdat ik geen plukkers in dienst heb.”
Vlierbes
De snoei van de vlierbessen zat er op 11 februari net op. Nu zijn de bramen en frambozen aan de beurt. Die snoei in zijn vlierbessen komt net als bij zijn bramen en frambozen neer op verjongingssnoei. “Met wat geluk krijg je veel schot.” Om voldoende nieuwe scheuten te krijgen experimenteert hij ook met zomersnoei. “Je blijft in je teelten toch zoeken naar de beste methoden. We kregen in de vlierbes bijvoorbeeld een soort meeldauw. Dan moet je daar iets op verzinnen. We besloten om meer open te snoeien en dat hielp. Zo ben je aan het zoeken en schipperen.”