Jan Meijs in Sprang Capelle mist de al jarenlang gebruikelijke nazomer, waar hij ook nu op gerekend had.
“We hebben een hele donkere periode achter de rug. Dat merk je in de productie. Ik was enthousiast begonnen met veel vruchten. Met 14 stamvruchten en dit donkere weer moeten we nu fijn snijden. Eind week 37 hangen er nog zes vruchten aan de stam. Dan zijn we door het dode punt heen. We moeten het gewas nu een handje te helpen, maar het blijft daarmee wel redelijk in balans. De kracht valt me niet tegen. De ranken blijven goed groen en bloeien mooi.”
Gunstige prijsvorming
Minder zware vruchten van 300 gram moeten snijden pakt dankzij goede prijzen gelukkig nog goed uit. De prijzen blijven nu ook op niveau lager dan gewend. Al zijn er nog de nodige gaten te vullen, de gunstige prijsvorming lijkt weer enige ruimte te geven voor investeringen. “Ik ga zelf ook met een scherminstallatie aan de gang. Je hoort dan van installateurs dat ze het weer druk hebben. Dat geeft weer hoop.”
Niet toppen
De Bonifacio is niet getopt, wat de nu hard benodigde groeikracht ten goede komt. “Je kunt wel snel willen besparen met een getopte plant, maar in het najaar kom je naderhand denk ik toch kracht tekort en betaal je daarvoor later de prijs. In de zomer hebben we wel getopt, maar dat viel toch wat tegen in groeikracht en productie.” De virusresistente Bonifacio toont geen virussymptomen, maar in de Ferox zijn regelmatig virusplanten te vinden. “Al blijft de productie goed en zijn de vruchten prachtig. Het gewas heeft zoveel kracht, dat het er geen last van ondervindt.”
Spintroofmijt werkt goed
Qua plagen zit er van alles, zoals rupsen, wittevlieg en spint, maar ze blijven onder controle. “Tegen spint hebben we al vroeg flink roofmijten bijgezet, 10 per vierkante meter. Dat werkt goed. Beter dan steeds wat blijven bijzetten. Dan loop je toch snel achter de feiten aan.”
Effect Luna beperkt
Wat wel tegenvalt is de meeldauwdruk. “Vorig jaar hebben we rond 23 augustus gespoten, en daarna de rest van het jaar geen meeldauw meer gezien. Luna werkte toen fantastisch. Nu hebben we op dezelfde datum gespoten, maar zien we toch al weer wat jonge witte stippen. We hebben netjes gespoten, met de gewone concentratie. Je begint dan toch te twijfelen of Luna nog wel zo betrouwbaar werkt, of dat het middel dezelfde kant op gaat sukkelen als voorheen Ortiva toen de resistentie daar doorbroken werd.” Hij ziet op meer plekken dat Luna niet meer zo effectief lijkt te werken.
Tussenbuis actief
In de nacht wordt 19,5 graden Celsius aangehouden, iets warmer dan gebruikelijk in de nazomer. In de ochtend staat 20,5 graden ingesteld. In de middag is dat 21 graden Celsius, met de luchtlijn daar een halve graad boven. “De tussenbuis blijft de hele nacht op 50 graden om activiteit in het gewas te houden. Onderin blijft de buis wel weg. “Ik werk steeds veel met de tussenbuis.”
Het dek is gewassen om in deze periode meer licht binnen te krijgen.
Interende mat
De watergift blijft stralingsafhankelijk mee lopen. “Het is met donkerder weer 8.00 uur voordat je begint. En rond 16.00 uur ga je al weer flink terug om te zorgen dat je met minder vocht de nacht in gaat. Al moet je wel opletten als er toch een dag is dat de zon goed door komt ’s middags. Dan kan het gewas toch flink dorst hebben en de mat aardig interen voor het 20.00 uur is. Dan moet je toch wat meer water geven.”