De marktmaatregelen voor de groente- en fruitsector als gevolg van de Russische boycot waren effectief om de markt te stabiliseren, ook al hebben de maatregelen niet alle individuele telers kunnen helpen.
Dat concludeert de Europese Commissie in een evaluatie van de maatregelen.
Volgens de laatste statistieken is grofweg 700.000 ton product aan groente en fruit uit de markt genomen in de EU sinds augustus 2014. Hiervoor heeft de EU bijna €120 miljoen uitgetrokken.
De Europese Commissie vindt ook dat de pogingen voor het vinden van nieuwe exportmarkten succesvol zijn. Zo zijn de markten van de Verenigde Staten en Brazilië geopend voor Europese appels en de export naar het Midden-Oosten is toegenomen. De euro-dollarkoers is bovendien een steun in de rug voor de export van Europees fruit.
Europarlementariërs zijn nog niet overtuigd dat met deze maatregelen de problemen voor de groente- en fruitsector zijn opgelost, ondanks dat de verwachtingen voor de prijsontwikkelingen voor 2015 beter zijn dan voor 2014. Volgens Europarlementariërs uit Spanje, Frankrijk en Duitsland is het nog steeds zwaar weer voor de fruittelers, met name voor producenten van zachtfruit omdat dit niet op te slaan is in koelhuizen, zoals met appels en peren wel kan.
De Europese Commissie ziet echter geen redenen voor extra maatregelen, omdat er op de fruitmarkt geen sprake meer is van een crisissituatie. De Commissie blijft wel werken aan het openen en uitbreiden van nieuwe markten voor de afzet van Europees fruit, nu Rusland de grens heeft gesloten.