Afgelopen nacht leek de temperatuur vanaf middernacht onder de nul graden Celsius te zakken. “Gelukkig zette de temperatuurdaling niet door”, vertelt Frederik Bunt in Slijk-Ewijk, waardoor vorst uitbleef.
Dat was in de nacht na Koningsdag wel anders, blijkt twee dagen later. Door de vorst is zo’n 30 procent van de pruimen verloren gegaan, schat hij. “Voor sommige rassen is dat een probleem, voor andere weer niet. Dat scheelt in de hoeveelheid dunwerk.”
Volgens het KNMI was het van maandag op dinsdag het koudst in het oosten van het land, met temperaturen aan de grond tot – 9 graden.
De stand van zaken in de kruisbessen van Bunt is nog onduidelijk. Als het goed is, is de temperatuur in het grootste deel van dat perceel boven nul gebleven, althans in het deel wat beschermd werd door de vorstventilator van Bunt. Warme lucht uit hogere luchtlagen wordt hiermee gemengd met de koude (= vorstgevaarlijker) lucht dichter bij de grond. Bunt ontwikkelde het apparaat met een mechanisatiebedrijf, na een vergeefse zoektocht naar een betrouwbare methode van vorstbescherming. De trekkeraangedreven ventilator combineert een zo groot mogelijk worpafstand met een grote luchtverplaatsing.
In de printuitgave van Groenten & Fruit op 15 mei wordt dieper ingegaan op deze vorstventilator.