‘Maar als het erg vochtig weer is, dan spaar ik wat minder, anders wordt het te bedompt’
Het gewas van de rode paprika bij Jos van der Meijs in De Lier heeft wat meer groei gekregen. “We hebben de laatste weken aardig wat gesneden. De plantbelasting is daardoor wat gedaald. Je ziet daardoor ook wat nieuwe wortelaanleg.” De pH in de mat ziet hij wat oplopen tot 7,2. “Dat geeft aan dat er op dit moment wat extra wortelactiviteit in de mat zit.”
De vochtiger omstandigheden na de weersomslag kon het gewas goed gebruiken. “Het stond daarvoor wat aan de schrale kant. En je weet niet wat je nog te wachten staat aan zomers weer. Dan wil je toch wat gewas hebben staan.”
Het herstel heeft niet geleid tot anders toppen. Dat gebeurt nog steeds op twee bladeren.
Voornacht
De kwaliteit is overal goed dankzij de lange periode met mooi weer. “We hebben naast het hoofdras Cupra elke jaar wat rassenproefjes staan, maar alles is nu mooi. Je hebt toch een echt warme periode nodig om verschillen te gaan zien.”
De zetting gaat met regelmaat door. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt op 150 tot 155 gram. “Voor Cupra is dat een goede grofheid.” Hij probeert dat zo te houden, door altijd een voornacht aan te houden. “Als straks de nachten warmer gaan worden, valt dat niet meer mee.”
De lengte van de voornacht (17,5 graden Celsius) hangt af van de buitentemperatuur. Bij een koelere nacht gaat hij om 23.30 al heel geleidelijk naar de nanacht. Met een warmere nacht verschuift dat naar 01.30 uur, om de nachttemperatuur niet te hoog te laten worden. Hierdoor blijft het gewas beter zetting houden en blijven de vruchten grof genoeg.
De nanacht van 20,5 graden Celsius loopt door tot anderhalf uur voor zonop. “In de vroege ochtend staat er een minimumbuis in van 44 graden om wat extra groei te krijgen. Dat hoort erbij. Ondanks de slechte prijsvorming moet je toch zuinig op je gewas zijn.’
Groeizaam klimaat
Overdag staat de temperatuur op 21 graden Celsius, waarbij die op het eind van de middag door mag lopen naar 26 graden in de kas. “Maar als het erg vochtig weer is, dan spaar ik wat minder, anders wordt het te bedompt. Dan ga ik wat meer ventileren om vocht af te voeren. Want we willen graag een groeizaam klimaat in de middag, maar overdrijven is niet goed.”
De plant heeft steeds voldoende water nodig, waarbij wel iets later wordt begonnen met donker en regenachtig weer. De starttijd ligt tussen 8.45 en 9.00 uur. Bij slecht weer stoppen we eerder met druppelen, terwijl we met zonnig weer tot 19.00 uur een startmogelijkheid houden.
Behulpzame vogels
Ziekten en plagen zijn goed onder controle. “Het is heel rustig geweest met de rupsen. We hebben aardig wat vogeltjes binnen gehad die ze op aten. Nu de jongen uitgevlogen zijn, zie je die vogels niet meer in de kas. Er begint nu toch wel een rupsje te komen. Daar moeten we wel wat aan gaan doen.”
Spint is geen probleem. Er zit voldoende Orius en degenerans die hun werk goed doen. “Ik kom een enkel boterbloemluisje tegen.”
Van Fusarium en binnenrot heeft het gewas helemaal geen last. “We hebben een enkele plant met bronsvlekkenvirus gezien en direct weggehaald.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser