Doorgaan naar artikel

‘Me druk gemaakt over vanzelf oplossende problemen in spruiten’

Chris van der Sterre in Bleiswijk is op 5 oktober gestart met het plukken van zijn biologisch geteelde spruiten. Hij begon in het ras Nautic, maar stapte snel over naar het ras Staedia. “Beide zijn even grof, maar Staedia is even wat rijper, vandaar.”

Met de druk van koolvlieg is het relatief goed afgelopen, blikt hij terug. Het grootste probleem was de melige koolluis. “Zowat vanaf het begin, waarbij de populatie zich meermalen opbouwde en daarna weer afnam door de natuurlijke vijanden. Zo zijn er wel twee, of drie cycli geweest. Vooral de larven van de gaas- en zweefvlieg ruimden veel luizen op. Van de lieveheersbeestjes had ik wel meer verwacht.” De laatste populatie koolluizen werd ook aangepakt door ‘hangmatspinnetjes’, vaak met enkele webben per plant.

“Ik heb me veel zorgen over die luizen gemaakt, ook omdat ze achter losse blaadjes kruipen. Maar tijdens het plukken gaan die blaadjes er vaak af, en op de sorteerband pik je de meeste verkeerde spruiten er wel uit. Honderd procent ‘luisvrij’ lukt misschien niet, maar een echt probleem waren ze niet, en ik verwacht niet dat dat de komende periode nog verandert. Voorwaarde is wel dat er netjes geplukt wordt. We zagen de stammen zo’n 15 centimeter boven de grond af.”

Er is eenmaal – op de tray- Tracer ingezet tegen de vroege koolvlieg. “Ik had me voorgenomen dat middel weer te gebruiken als ik rupsen zou zien. Dat is dus niet nodig geweest, want ik heb weinig rupsen (en koolmotten) gehad. Al met al heb ik me regelmatig druk gemaakt over problemen die zich uiteindelijk vanzelf oplosten.”

Tegenvallende productie

De productie is tot op heden wel lager dan gehoopt: “Ik rekende op zo’n 15 ton per hectare, maar met 10 ton houdt het wel op: je zaagt de planten wat hoger af, en je zit gauw op 20 procent tarra: vanwege spruiten met een geel blaadje, of met een plekje.” Het zorgt dat er in vergelijking met een gangbare teelt ook meer tijd in het sorteren kruipt. “Daarom is het ook prettig dat we nog een automatische uitleesunit hebben. Het apparaat is zo’n tien jaar oud, maar werkt nog prima. Ik denk dat we er 2 mannetjes mee uitsparen.”

Afzet en smaak

Over de afzet: “De prijs is goed, dat werkt compenserend tegenover de lagere productie en het extra werk.” Over de smaak: “Ik heb wat maaltjes spruiten gegeven. Men is er erg enthousiast over. Deze spruiten zijn in vergelijking met gangbaar getelde spruiten wat geleidelijker gegroeid, en afgerijpt. Ik heb de indruk dat ze een wat vastere structuur hebben, en wat zoeter zijn.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Chris van der Sterre

teler van biologische spruitkool

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin