Bij kwekerij Noord-Oost in het Gelderse Oosterhout is 2 januari geplant. Het is inmiddels het vijfde seizoen dat Albert Kosdi hier teelt, na zijn verhuizing vanuit Noorden.
De verkassing ervaart hij nog steeds als een heel goede beslissing. “Een leuke buurt en omgeving, goede buren en de kinderen hebben het hier ook naar hun zin.”
Sinds de start op het aangekochte bedrijf heeft hij er inmiddels een koelcel bij laten bouwen. Ook heeft hij meegedaan aan de actie Vraagbundeling Zonnepanelen van LTO. “Er liggen wel 192 stuks op het dak. Vorig jaar bespaarde ik daarmee 48.000 kWh. Bijna alles kan ik op het bedrijf gebruiken. En voor die paar wintermaanden dat je wat overschot hebt, loont het niet om te investeren in een aansluiting voor teruglevering aan het net.”
Vloeibare CO2
Vorig jaar is er ook een opslagtank van 10 ton voor vloeibare CO2 geplaatst. “Dat is een goede investering geweest. Wij hebben hier geen wkk op de tuin. Dan heb je die extra CO2 nodig om alles op orde te hebben voor de fotosynthese.” De voor vijf jaar vastgelegde zuivere CO2 is goedkoper dan dat je het met gas kunt produceren. Al zou het voor zijn totale bedrijfskosten gunstiger zijn als dit voordeel weg gaat vallen, als het gas goedkoper zou worden.
Veel schermen
Het schermdoek ligt met donkere weersomstandigheden begin week 3 veel dicht. “Als het open ging, en je zag die harde wind en soms ineens weer een regenbui, dan vroeg je je af of het wel zo’n goed idee was. Dan trok ik het toch maar snel weer dicht.”
Een aanvullend AC-folie gebruikt hij niet. “Ik heb dat in 2012 wel een keer gedaan. Maar we zagen toen toch behoorlijke klimaatverschillen in de kas, en hadden een beetje Mycosphaerella. Het vraagt veel meer teelttechnische aandacht, met bijvoorbeeld luchten boven het scherm. Je hebt normaal wel een makkelijkere weggroei van het gewas, maar met een start met de weersomstandigheden van dit jaar is het de vraag of je daar wel voordeel van zou hebben.”
Dunne kop
Er is gestart met een grote plant van het ras Proloog. “Een mooie plant om te planten. Maar met dit bar slechte weer zie je nu wel een gewas met dunne kopjes. De plant rekt al.” Er is gestart op een temperatuur van 20 graden Celsius vlak. “Het is dagelijks goed kijken wat je moet doen met het klimaat.”
Dit jaar is voor het eerst gekozen voor Proloog, na een jaar Galibier en eerder vele jaren Mystica. “Het wat fijnere en ieligere gewas van Proloog past beter bij ons systeem van vier rijen per 8 meter tralie en bij de latere plantdatum van dit jaar.” De bredere paden, met de planten dichter bij elkaar op de draad, bevalt goed. “Het bespaart arbeid, doordat je toch 20 tot 25 procent minder hoeft te lopen.”
Beperkte watergift
Op het zevende blad wordt de eerste vrucht aangehouden. De bedoeling is om op zes stamvruchten uit te komen. “Al zouden het ook vijf stammers kunnen worden als we dit slechte weer blijven houden.”
De watergift op de steenwolmatten is nog heel beperkt. “Gemiddeld zo’n drie beurtjes in de twee dagen. De wortels zitten nu pas een beetje in de mat. Het duurt zeven tot acht dagen voor ze gaan trekken.”
Biologische start
De teelt start biologisch, met over een aantal weken de eerste inzet van natuurlijke vijanden. “In de tweede en derde teelt is Vertimec geen probleem, maar in de eerste teelt laat ik die liever achterwege. Zeker met weinig licht slaat de biologie anders slechts aan.” Ook maakt het de kans op resistentie van plagen tegen het middel kleiner.