Steeds meer telers van glasaardbei (huidige areaal van circa 340 hectare) hebben belangstelling om jaarrond kwalitatief goede vruchten te leveren. Daarvoor is belichting nodig. Op 20 hectare aardbeien onder glas wordt al SON-T belichting toegepast, met een intensiteit van rond de 160 µmol/m2/s. WUR denkt dat zoveel belichten bij zo’n hoge intensiteit helemaal niet nodig is. Dit kan efficiënter en energiezuiniger, waarbij er bovendien kwaliteitswinst wordt gehaald.
Uit recente proeven in Bleiswijk bleek dat met gerichte belichting (op de bladeren of op de vruchten) er op een efficiënte wijze meer assimilaten beschikbaar voor de vruchten. De hypothese is dat dit kan komen door een temperatuureffect of een stuurlichteffect. Het stuurlichteffect wordt ondersteund door literatuurgegevens. Bij beide hypothese kan de lichtintensiteit en dus het elektriciteitsverbruik duidelijk omlaag. Het doel van dit project is door het efficiënter inzetten van stuurlicht een elektriciteitsbesparing te realiseren van minstens 40% ten opzichte van een huidige belichte jaarrondteelt met SON-T.
Aanpak
In fase 1 wordt gestart met een deskstudie (literatuur, gesprekken) om te inventariseren wat de mogelijkheden van energiebesparing zijn voor belichting met behoud van kwaliteit. Hierbij zal o.a. aandacht worden gegeven aan licht in relatie tot droge stofproductie, lamptype (SON-T/LED), positionering van de lampen, lichtkleur, lichtintensiteit, belichtingsduur, tijd van het jaar en temperatuureffecten.
Op basis hiervan wordt een keuze gemaakt voor de exacte behandelingen in de tweede fase, een kasproef. Daarin komen minimaal 4 behandelingen om de geformuleerde hypotheses te testen. Zo zouden mogelijke temperatuureffecten eenvoudig onderzocht kunnen worden met een IR bron en voor wat betreft de stuurlicht behandelingen wordt gedacht aan variaties in lichtintensiteit en belichtingsduur met rood en blauw licht.
Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).
Fase 1 is gehonoreerd met een bijdrage van € 13.650. De uitvoerders zijn WUR Glas in samenwerking met DLV Plant. De looptijd is van 1-3-2015 t/m 1-3-2016