Doorgaan naar artikel

Douchen met warmte van peren

Warmte die peren produceren hergebruiken in het bedrijf. Appel- en perentelers Peter en Leander Vereecken uit Dronten weten het maximale te halen uit hun fruit. Met hun bedrijf zijn ze genomineerd voor de prijs Agrarisch Ondernemer 2015.

Peter en Leander Vereecken halen alles uit appels en peren wat er in zit. Dus ook de warmte die peren produceren in de koelcel. Zo kan op het bedrijf warm worden gedoucht dankzij de peren. “Wij namen al veel energiebesparende maatregelen voordat deze werden gesubsidieerd. Bij ons is sprake van echte innovatie”, zegt Peter Vereecken, fruitteler in Dronten.

Samen met zijn broer Leander -en de eerste jaren nog in maatschap met hun ouders- bouwde hij in twintig jaar tijd een complex aan fruitbedrijven. De basis daarvan vormen twee teeltbedrijven met in totaal 47 hectare appels en peren. Deze bedrijven leveren zoveel mogelijk producten met een hoge kwaliteit. Voor de afzet is bewust gekozen voor verschillende kanalen op basis van een strategisch plan. “We verkopen aan de kleinhandel, serviceproviders, via een commissionair en de laatste jaren veel via internet”, vertelt Peter Vereecken.

Service2Fruit

Voor verkoop via internet is het internetplatform Service2Fruit opgericht. Dat is opgezet samen met enkele fruittelers, dienstverleners en iemand uit het bankwezen. Inmiddels wordt via dit platform jaarlijks zo’n 60 miljoen kilo verhandeld, dat staat gelijk aan zo’n 10 procent van de Nederlandse appel- en perenproductie.

De broers Vereecken proberen met hun appel- en perenteelt te focussen op het telen van een topproduct. Toch is het onvermijdelijk dat er ook klasse 2- en 3-product van het land komt. “De afgelopen tien jaar hadden we in zeven jaren last van hagel”, vertelt Vereecken. Omdat deze kwaliteiten minder opleveren, kozen de broers ervoor dit fruit te verwerken. Vereecken Fruitverwerking schilt en snijdt appels en peren in allerlei varianten. “Het assortiment is inmiddels gigantisch”, zegt Peter, die er ook naar streeft om samen met de klant naar een passende oplossing te zoeken. Zo vertelt hij over bakkerij Brokking uit IJsselstein. Deze bakker zocht in november naar een bepaald formaat blokjes van appel voor oliebollen. Met wat passen en meten is een formaat gevonden waar de bakker mee uit de voeten kan. Vereecken: “Ik glunderde toen ik las dat deze bakker de landelijke oliebollentest van het AD won. Dat is niet onze verdienste, het is wel onze appel.”

Verwerking

De schillen en de klokhuizen die het fruitverwerkingsbedrijf produceert, verdwijnen niet in de afvalbak. Ze worden als een grondstof beschouwd voor fruitsappen van Vereecken Fruitsappen. Voor de sapverwerking is samenwerking gezocht met een Belgisch bedrijf. Vereecken zegt dat het productieproces bij dit bedrijf in de loop van de jaren vooruitstrevend en grootschalig is geworden. Resultaat is dat technisch niets op het sap is aan te merken, maar dat er weinig mogelijkheden zijn om in sapsoorten te variëren. Vereecken startte in 2010 met een eigen productielijn waarbij rassspecifiek sap kan worden verwerkt. Vorig jaar is deze productielocatie begonnen met het mixen met ander fruitsoorten.

Na deze verwerking blijft nog pulp over. Ook die wordt niet als afval beschouwd. De pulp wordt verkocht voor wormenvoer, pectinewinning en stroopproductie of afgevoerd als veevoer. “We gebruiken dus echt alles wat de appel en peer ons biedt”, aldus Vereecken.

Het resultaat van deze fruitactiviteiten is dat de twee broers een onderneming realiseerden dat hen en zo’n

20 vaste medewerkers een boterham oplevert. In piekperioden loopt dat aantal op tot zo’n 100 medewerkers. “We hebben samen een sterk bedrijf neergezet”, stelt Vereecken vast. “Een bedrijf waar de kracht zit in risicospreiding, productdifferentiatie en solide samenwerkingen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin