Doorgaan naar artikel

‘In de teelt van aardbei valt niets te plannen’

Sjaak Herijgers in Zundert heeft vier kasteelten, allemaal met trayplanten van het ras Elsanta.

Het betreft een koude teelt geplant op 29 juli, en drie gestookte teelten met de start op 8, 17 en 23 augustus. In alle planten – van dezelfde partij – zat de bloemknop vrij hoog. In de hand gewerkt door de hoge temperatuur waren de eerste bloemen al binnen twee weken open. “Dat vond ik te vroeg. Die snelle bloei trof zelfs de laatste planting, hoewel die planten al minder waren blootgesteld aan warm weer. We hebben daarom overal de eerste bloem verwijderd.”

Laat jaar

De voorbloeiers waren er dan wel uit, maar het gewas bleef vroeg: de eerste planting van 29 juli kwam al in het begin van september in productie. “Na vijf weken, zo snel heb ik het nog nooit eerder meegemaakt. De vruchtkwaliteit was in het begin ook heel matig. Nu is de kwaliteit heel goed, maar gaat het niet meer lukken om de vruchten er tijdig vanaf te krijgen. Ze kleuren nu al moeilijk door.” Het probleem is dat er erg veel spreiding op de trossen zit, met relatief lage temperaturen in september en oktober. “Je ziet de gevolgen daarvan ook terug in de gestookte teelten”, aldus Hereijgers op 22 oktober. “In de planting van 8 augustus loopt de bloei op zijn eind, maar in die van 17 en 23 augustus zitten veel bloemen die nog open moeten gaan. In die laatste planting zijn we ook amper een week aan het plukken.”

Stookregime aangepast

Begin vorige week zijn de luchting en het stookregime aangepast om wat snelheid in het gewas te brengen en om daarnaast een wat vlottere doorkleuring van de vruchten te krijgen: de temperatuur is opgehoogd van 13,5 graden naar 14 graden. “Dat kost grofheid, maar het gaat er nu om ze op tijd af te hebben. Eind volgende week (week 44) gaan de resterende bloemen eraf.”

Hij vervolgt: “Dit teeltverloop is precies tegenovergesteld aan vorig jaar. Wat weer bewijst dat in de teelt van aardbeien niets te plannen valt. Ik had een productieprognose gemaakt op basis van de genoemde plantdata, met de bedoeling op tijd uitgeplukt te zijn. Dat wordt dus moeilijk.”

Bloemen blijven weg

Het is de bedoeling alle plantingen door te telen, uitgezonderd de laatste. Die planten gaan eruit, daar komen verse Sonata’s voor in de plaats. “Er moeten dan wél voldoende bloemen in komen. Ik maak me daar zorgen over. Op 21 september heb ik topbloemonderzoek laten uitvoeren, daaruit bleek dat de omslag op 3 en 4 september was gemaakt, mooi strak dus.” Een maand later volgde volledig plantonderzoek, toen bleken de tweede en derde tak maar amper zichtbaar.

“De Elsanta-trayplanten heb ik nog een kleine week afgedekt gehad vanwege de voorspelling van vorst. Ik rekende erop dat de natakken wel ontwikkeld zouden zijn. Dat bleek uit het onderzoek in oktober ook niet het geval. Krijgen we nog een vorstperiode, dan worden die planten weer afgedekt om niet nog meer achterstand op te lopen.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin