Gebrekkig bermonderhoud door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft fluitekruid in bloei laten komen en zo het uitzwermen van zevenbladluis veroorzaakt.
Deze luizen waren besmet met het pastinaakgeelvlekvirus en zorgden in 2012 voor een uitval in aangrenzende percelen van meer dan 45 tot 67 procent van de wortelen.
Dat stelt een teler in hoger beroep tegen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Normaal ligt de virusschade op een uitval van twee tot drie procent, maar in 2012 was de schade plots veel hoger. De teler wil een schadevergoeding van het hoogheemraadschap. De berm had vaker gemaaid moeten worden om de bloei van fluitekruid te voorkomen, stelt hij.
Het hoogheemraadschap wijst de claim van de hand. Het heeft het bermonderhoud in dat jaar niet anders uitgevoerd met twee maaibeurten. Volgens de teler werd voorheen vier keer gemaaid; zo’n maaibeurt kost 3,5 ton. De rechter vindt dat het schap niet verantwoordelijk is voor de schade. Het schap is door de teler niet van te voren gewezen op de schaderisico’s en heeft niet bewust zo gehandeld. Bovendien is de schade het gevolg van een natuurlijk proces. Het maaibeleid van het schap is zo opgesteld dat het zo min mogelijk ingrijpt in het natuurlijke proces. Een maaibeurt brengt schade aan de flora en fauna. Daarvoor zijn maaiprotocollen opgesteld.