De trek van Vintor verloopt bij Ronald Kalter in IJsselmuiden ‘redelijk goed’.
Niet meer dan dat, omdat er plekjes Sclerotinia in zitten. Ook vorig jaar kwam dat voor, wat hem het idee geeft dat de effectiviteit van Rovral wat afneemt. “Op het veld zag je al een ietsje Sclerotinia. Als je dat goed behandelt, zag je voorheen in de trek er niet veel van terug. Nu zie je op de bak plekken van 10 tot 20 aangetaste kroppen in plaats van slechts enkele. Niet dat het uit de hand loopt, maar dat valt toch tegen.” “Misschien neemt de druk toe omdat aardappeltelers een ander middel tegen Phytophthora gebruiken. Het oude middel had – in tegenstelling tot het nieuwe – een goede nevenwerking tegen Sclerotinia.”
Voor het zaaien van vroege witlof was mei te koud, hoewel Kalter wel op 3 mei vier hectare Atlas zaaide. Daarna viel er nog een week wat regen waardoor die nog goed opkwamen. “Dat was toen redelijk vroeg, maar ja, je moet er wel bij wezen als de wedstrijd begint. Ik heb toen gezaaid om toch wat te hebben. Voor mij is daarmee de druk van de ketel af.”
Koud
“Nu is het al weken te koud. Met name de dagtemperatuur is te laag. Ook vandaag (19 mei) is het maar 14 graden en in de nacht 7. Over een etmaal moet het gemiddeld 15 graden zijn, maar je komt de laatste weken niet veel verder dan 11 tot 12 graden.”
“Veel telers hadden graag vroeg gezaaid, vanwege een beperkte wortelvoorraad. Met name voor de vroege teelt zullen er daarom nu te weinig wortels beschikbaar komen, omdat die al begin mei moeten worden gezaaid. Maar zaaien had na die eerste week in mei geen zin meer; het was te koud en dan komen ze niet op. Je kunt vroeg wel onder folie zaaien, maar dat is te duur. Het werd in het verleden wel gedaan, maar dat heeft geen stand gehouden. Misschien zie je hier en daar nog een halve hectare ermee, maar je kunt beter met de oude wortels langer doorgaan.”
Productie
“Voor de latere teelten is 20 mei de ideale zaaidatum. Iedere dag dat je later zaait gaat dat een ietsje ten koste van de productie. Maar als je niet kunt zaaien, is het toch beter om te wachten, dan dat geforceerd toch te doen. Het is geen drama om wat procenten aan productie in te leveren. Maar als het nog weken zo koud blijft als nu (19 mei) dan tikt dat wel hard door.”
“Telers hadden de laatste jaren ruim voldoende wortels. Toen was het helemaal niet erg als het een laat voorjaar zou worden. Nu – met een beperkte voorraad – zitten ze te kijken wanneer ze eindelijk kunnen zaaien. Afgelopen week was het ook hartstikke droog. Als de grond in de rug droog wordt, warmt die door de zon ook niet op.”
De laatste dagen zijn er wat buien gevallen en is het oppervlak te nat. Maar zodra het kan, gaat Kalter zaaien, ook al is de grond in de rug droog en is het nog koud. “Toch maar proberen en zien wat er van komt.” Komend seizoen teelt hij de rassen Atlas, Topscore, Vintor en First Lady.