Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘De droogte is de kern van het verhaal’

Lex Sijtsma in Wieringerwerf smacht naar water. “Je móet beregenen, want anders redden de gewassen het gewoon niet, maar het is niet zo effectief dan een mooie bui regen van nature. Dan zijn de groeiomstandigheden ook anders, want dan gaat de luchtvochtigheid omhoog en slaat het veel beter aan.”

Buitenrand en compacte bollen
Met name de schrale wind in de week na Pasen zorgde zeker in de kop van Noord-Holland nog voor extra verdamping. “Nee, het zorgt nu niet voor grote problemen, wel wat buitenrand en de bollen blijven compacter. Ze halen zeker hun gewicht, maar in omvang blijven ze achter en ze groeien heel gelijdelijk. Ze lijken soms wel op een soort van kooltjes.”

Nijpende omstandigheden
Alle haspels in de wijde omtrek van Wieringerwerf draaien overuren, stelt Sijtsma. “Iedereen beregent dag en nacht om het bij te kunnen houden. Afgelopen nacht is hier een beetje regen gevallen, maar dat zet echt geen zoden aan de dijk. Zo langzamerhand begint het wel nijpend te worden.”
Zoals Sijtsma begin juli al meldde, is hij blij met de waterleiding die hij met 7 collega’s heeft aangelegd. “Als we die nu niet hadden, dan waren we reddeloos verloren geweest. We hebben op dit moment een neerslagtekort van 150 millimeter en zijn zo langzamerhand de woestijn van Nederland aan het worden!”

Prijsvraag
Van bladluizen of rupsen hadden de gewassen Sijtsma geen last. “Het zaad is wel behandeld met Gaucho en we hebben een keer met Decis gespoten.” Buitenrand is het grootste probleem. “Tussen de rassen zit inderdaad een verschil in gevoeligheid; ook afhankelijk van het groeistadium. Nee, ik noem geen namen. Maak er maar een prijsvraag van…, maar ik zie die verschillen ook in een rassenproef van een zaadfirma bij ons op het bedrijf. Eén middag met een relatieve luchtvochtigheid van 25 procent kan al funest zijn. Het gewas kan het qua verdamping dan gewoon niet meer bijbenen.”
Een enkele planting werd gefreesd vanwege buitenrand.

Spanje zat in de weg
Bij de afzet heeft de Spaanse ijsbergsla in het vroege seizoen de Nederlandse in de weg gezeten. “Wij waren natuurlijk ook vroeger dan gebruikelijk, maar dan zit je in een periode van overlap. Nu begint dat wel te veranderen, want de Spaanse beginnen echt op te raken, maar de prijzen van 2,50 euro per 10 stuks in een doos zijn nog niet je dat. Ik verwacht daar voor de komende tijd wel verbetering in, want ik voorzie een krappe markt.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin