Pieter Geerts van Meer Fresh Product in Meer heeft afgelopen maandag de belichte tomatenteelt (ras Merlice) beëindigd. Halverwege vorige week hing er bij 65 procent van de planten nog een tros aan, bijna 2 kilo per vierkante meter. De prijzen waren ook goed, dus het is nog een mooi staartje van een toch al succesvolle teelt.
De afrijping is goed verlopen en de kwaliteit is erg goed gebleven. We hebben twee weken temperaturen aangehouden van 26-27 graden overdag en 20-21 graden ’s nachts, met het scherm dicht. De totale productie komt nog 5 procent hoger uit dan zijn al hooggespannen verwachtingen. Ten opzichte van het middeltype-ras dat hij vorig jaar teelde gaat het verschil zelfs richting 20 procent. Omdat ook de kwaliteit goed is bevallen, is er geen reden om volgend jaar een ander ras te kiezen. Het wordt opnieuw Merlice op onderstam Maxifort. Net als vorig jaar wordt er 19 en 20 oktober geplant, een week na de laatste oogst.
Gele linten
De plaagbestrijding is het hele jaar al goed verlopen dus er hoeft weinig te gebeuren voor en tijdens de teeltwisseling. De gevaarlijkste plaag is de galmijt. Hij is alleen maar met Oberon te bestrijden maar dat mag je maar twee keer per jaar toepassen. De galmijten zijn dit jaar weer in een andere hoek van het bedrijf gevonden dan vorig jaar. Het lijkt er dus op dat ze van buiten gekomen zijn. De gele banden hebben veel insecten weggevangen. Ze worden pas weggehaald als al het gewas is opgeruimd. Meteen daarna worden nieuwe opgehangen.
Lampen en glas al schoon
Als voorbereiding op de korte teeltwisseling is het blad dat op de sleepdoeken lag er al uitgedraaid en is het loopfolie geveegd voor de sleepdoeken weer teruggelegd zijn. Als straks het gewas en de steenwol eruit zijn hoeven we alleen nog maar het fijne blad bij elkaar te blazen. De reflectoren van de lampen zijn ook al door de ‘wasstraat’ van een gespecialiseerd bedrijf gegaan. Na twee jaar scheelt dat toch al gauw een paar procent lichtopbrengst. Ze worden weer teruggehangen als het nieuwe gewas er al instaat. Tegelijkertijd worden de lampen dan met een doekje schoongeveegd. De eerste paar weken van de teelt gaan de lampen toch nog niet aan. Ook het glas is al weer helemaal schoon terwijl het oude gewas er nog in staat. We hebben een stoomcleaner met koud water gebruikt. Daarbij gebruik je maar weinig water. Omdat we dubbelzijdig AR-coating op het diffuse glas hebben mogen er geen reinigingsmiddelen inzitten. Het verduisteringsdoek hoeft niet te worden gereinigd. “Doordat je regelmatig kieren trekt wordt het nauwelijks nat van condens en vervuilt het veel minder.
Galmijten en pepino tegengaan
Zodra de kas leeg is, wordt hij uitgespoten met Menno-ter-Forte. Ook de stekers van de druppelaars worden daarin gedompeld en als alles weer klaar ligt voor de nieuwe teelt volgt nog een bespuiting met dit ontsmettingsmiddel. Tegen de galmijten wordt in de lege kas een keer gespoten met de uitvloeier ‘Silwet gold’ die ook een goede nevenwerking heeft tegen wittevlieg.
De jonge planten zijn gezaaid op 26 en 27 augustus en getopt op het tweede echte blad. Eind week 40 heeft de plantenkweker de blokken (10 bij 15 centimeter) uitgezet op 6 stuks per vierkante meter. We hebben niet gekozen voor een verlengde opkweek. Een of twee dagen nadat de planten op de mat zijn gezet worden ze bespoten met een zwakke stam van pepinomozaïekvirus, PMV01 van DCM. Dat doe ik nu al voor de derde keer. Ook dit jaar was het resultaat weer prima. Ik heb het hele jaar goede kwaliteit gehouden. Er was een hoekje waar de tomaten even wat bonter waren, maar door roder te oogsten was dat geen probleem.