Doorgaan naar artikel

Aandeel glasbedrijven met geldproblemen daalt

Circa 15 procent van de glasgroentebedrijven heeft liquiditeitsproblemen. Vorig jaar was dat 40 procent.

Bijna de helft van de bedrijven met huidige liquiditeitsproblemen kan dat niet oplossing met uitstel van aflossing. Dat blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van LEI Wageningen UR.

Recordjaar

De daling van het aantal bedrijven met liquiditeitsproblemen komt door het scherpe herstel in de afzet dit jaar. Paprika- en komkommerbedrijven hebben recordopbrengsten voor hun product per vierkante meter geboekt in 2015. Tomatenbedrijven halen dat record niet. Het gemiddelde inkomen voor een glasgroenteteler bedroeg 274.000 euro. Daarmee is de glasgroenteelt ook de beste renderende sector in de land- en tuinbouw.

Meteropbrengst

De paprika- en komkommerbedrijven haalden uit productverkoop per vierkante meter hogere opbrengsten dan in 2010. Verder terugkijken is in het LEI model statistisch overigens niet mogelijk. Het LEI berekende dat paprikabedrijven gemiddeld 42,50 euro opbrengst per vierkante meter haalden. Komkommerbedrijven komen uit op 52,60 euro, tomatenbedrijven op 49,20 euro per meter. In 2010 was de gemiddelde energie-opbrengst per vierkante meter wel circa acht euro per vierkante meter beter. Toch deden komkommerbedrijven het dit jaar beter dan 2010. Voor paprika was de totale opbrengst per vierkante meter niet het beste van de laatste zes jaar.

Uitzonderlijk

Het gemiddelde inkomen per vierkante meter steeg het meest bij komkommer van één euro naar 16 euro per vierkante meter.

Het LEI sprak van een uitzonderlijk jaar voor de glasgroentesector door klimaatproblemen in Zuid-Europa en niet van een structureel herstel.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin