Doorgaan naar artikel

Voedselverspilling in Nederland helemaal geen probleem

De Nederlandse agf-keten is extreem efficiënt. Verspilling als probleem wordt schromelijk overdreven.

Al een jaar of tien wordt er in Nederland hoog van de toren geblazen dat voedselverspilling een groot probleem zou zijn. Dat gaat met grote halen gauw thuis. We zouden alleen in Nederland al zo’n 5 miljard kilo aan voedsel weggooien. De helft in de keten, de andere helft door de consument die het allemaal niet op tijd op krijgt.

Allerlei mediagenieke initiatieven steken de kop op om daar wat aan te verhelpen. Albert Heijn en sinds kort ook fusiepartner Delhaize in België verkopen nu lelijke groente. “Want kromme komkommers hoeven toch niet weggegooid te worden?” Mooi hoor.

De Rotterdamse alternativo’s van Stichting Kromkommer en sinds vorig jaar ook de Voedselbanken maken soep van groente die anders weggegooid zouden worden. Ook mooi.

Maar wat heet weggooi? Als er te veel product is, dan is weggooien voor de teler in elk geval beter dan weggeven. Want weggeven bederft de markt, dat weet iedereen en dat zien we ook al jaar in jaar uit elke zomer gebeuren. Vroeger werd een overschot aan tomaten en komkommers naar de koeien gereden. Nog steeds gaat er trouwens Klasse II en minder als veevoer weg of naar de verwerkende industrie om er appelmoes of snijpakketten van te maken. Is dat verspilling?

En als de consument wel een hoop groente en fruit koopt, maar het niet op krijgt (om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen zou de consument eigenlijk nog veel méér moeten kopen), dan gaat het de GFT-bak in. Wordt er compost van gemaakt. En da’s toch óók mooi. Het is een utopie te denken dat consumenten nooit eens iets zouden weggooien omdat het voorbij de datum is en niet meer lekker ruikt. De slimme recycling van dat afval mag nog best een beetje aangescherpt, maar is in Nederland al goed geregeld. Het geld dat wij aan marginale verbeteringen op dat terrein in eigen land besteden, kunnen we beter naar Afrika of India sturen, waar de na-oogstverliezen in slecht of helemaal niet gekoelde logistieke ketens wél in de (vele) tientallen procenten lopen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin