Doorgaan naar artikel

Biologische teelt

‘Door het mooie weer ging de afrijping aardig door’

Jeroen van Leeuwen in Lepelstraat heeft zijn laatste tomaten geleverd, en is begin week 47 begonnen met het ruimen van het gewas. De productie en grofheid zijn tot het eind van de teelt redelijk goed gebleven. “Door het mooie weer ging de afrijping nog aardig door. In de biologische teelt, zonder ethrel, moeten we het toch van de natuur hebben.”

Valse meeldauw
Plagen bleven onder controle. “We hebben wel problemen gehad met valse meeldauw. Het ras had daar resistent tegen moeten zijn, maar dit bleek een nieuw fysio. Ik hoop dat we er volgend jaar vrij van kunnen blijven.”

Later planten
Voor de opvolgende nieuwe teelt zijn inmiddels al weer planten gezaaid, paprika’s van het ras Spider. De bedoeling is om die rond 25 januari te planten. “We zijn niet van plan om heel vroeg te planten. De gasprijzen zijn hoog genoeg. En het heeft geen waarde om al zo heel vroeg te beginnen. Het komt dan altijd wat traag op gang. Door later te starten hopen we op een makkelijkere weggroei, met meer groeisnelheid.”

Compost
Voorafgaand aan de nieuwe teelt wordt compost opgebracht en ingespit. Het is mede afhankelijk van het compost-aanbod wanneer dit gebeurt. “Met jonge compost is het beter als die vooraf al even in de grond zit. Bij afgerijpte compost is dat minder belangrijk. We hopen het voor de kerst erin te hebben. Dan kunnen we daarna even vakantie houden.”

Alles tegelijk ruimen
De paprikateelt is al eerder beëindigd. Maar ook daar wordt het gewas nu pas geruimd. “We hebben eerst de tomatenteelt afgerond met onze eigen mensen. Nu zijn we met een hele ploeg alle gewas tegelijk aan het slopen.”
Komend jaar worden tomaten geplant waar nu de paprika’s hebben gestaan. Dit wordt evenals vorig jaar het ras Mecano, op onderstam Maxifort.

Luis
De paprikateelt is minder gunstig verlopen dan het tomatenseizoen. In het voorjaar kreeg het een flinke klap van de luis. Later bleef het verzwakte gewas gevoeliger. Zo kreeg meeldauw de kans om op het eind van de teelt toe te slaan. Luis kwam ook weer wat opzetten, maar daar had het gewas niet veel schade van.
“Dit jaar hebben we al heel veel biologie tegen luis ingezet. Maar komend jaar zullen we er nog scherper op moeten zijn, en nog frequenter moeten inzetten.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin