Doorgaan naar artikel

Vlaanderen boven

Nog steeds zijn er bijna wekelijks Nederlandse telers die komen informeren bij Belgische veilingen. Dat is al jaren zo. De aanmeldingen worden inmiddels met enige reserve bekeken.

Een Nederlandse groente- of fruitteler die zich bij een veiling in Vlaanderen – Wallonië heeft er effectief eigenlijk geen – aanmeldt, wordt niet meer ongezien binnengehaald. Die moet ook afzet meenemen. Dat vertelde me twee weken geleden fruitteler en Belorta-veilingbestuurder Guy Callebaut. Hij vertelde het zonder een overdaad aan trots, laat staan arrogantie. De 64-jarige Callebaut kent de grillen van de markt goed genoeg om te weten dat wie nu spekkoper (da’s vast niet Vlaams) is, volgend jaar in een sukkelstraatje terecht kan komen (zeker en vast een Vlaamse uitdrukking). De Belgische veilingen keken lang naar hun grotere en rijkere en meer dynamische Nederlandse voorbeelden. Nu zijn de klokprijzen van Mechelen en omstreken prijszettend voor heel Europa. En is het behoud van collectiviteit en solidariteit in afzet, onderzoek en beleid jaloersmakend.

Verschil van mentaliteit

Het heeft ongetwijfeld te maken met het verschil van mentaliteit. De grens mag dan maar een lijn in de atlas zijn, die lijn staat er lang genoeg om ook een echte culturele en mentale grens te zijn en te blijven. Die Nederlandse veilingen en zich losmakende telersverenigingen en daar nog weer van afsplitsende losse telers, die hebben veel meer dan hun Belgische collega’s een probleem met bescheidenheid. Altijd denken het zelf beter te kunnen, liefst zo min mogelijk uit handen willen geven, dat is voor de Hollander misschien wel de moeilijkst te vermijden valkuil gebleken, zo verzuchtte Rabobank-directeur Ruud Huirne afgelopen winter nog dapper voor een volle zaal van die eigenwijze Hollandse glastuinders.

Virgilius

Dan is een teler en bestuurder als Callebaut eerder een echte Vlaming. In alle bescheidenheid maakte hij vooraf een flink aantal kladjes voor het interview met de Hollandse journalist. En als klap op de vuurpijl citeerde hij de klassieke Romeinse dichter Virgilius: Rijk de boeren die weten hoe gelukkig ze zijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin