‘De onkruidbestrijding is redelijk goed verlopen’
“Ze zijn wel wat platter, dan we gewend zijn, maar ik heb ze ook op iets minder dan 10 centimeter in de rij gezaaid omdat we vorig jaar rond deze tijd met een wat mindere opkomst zaten en we op 11 centimeter hadden gezaaid”, aldus Maarten Claessens in Leunen op woensdag 13 juli. Het ras is Orion omdat hij die ten opzichte van Solaris qua houdbaarheid en kwaliteit beter vindt. “Je hoeft er minder af te snijden en de knollen zijn net iets steviger. De productie ligt wel wat lager dan die van Solaris.”
Droogte voorblijven
Met beregenen kon Claessens het goed bijhouden en streefde hij erna ook bij de kleinere percelen de droogte voor te blijven. “Dat is goed gelukt. Als er dan eens een schrale dag tussen zit, gaat de grond niet stuiven en zo voorkom je uitvallers. Daar hadden we vorig jaar wel last van omdat we wat krapper met de beregeningsbeurten omgingen.”
Bladluizen en onkruid
De druk van bladluizen was de afgelopen periode vrij groot wat betekende dat er 2 tot 3 keer per perceel met Pirimor plus Aminosol bestreden moest worden. “Bij zaaivenkel steken bladluizen in het groeipunt en dan vallen ze weg. Daarom zijn we er kort bij gebleven. Aminosol zorgt dan nog voor een extra beetje groei.” De onkruidbestrijding verliep redelijk goed. “We leggen de grond 3 weken voor zaaien al klaar en passen voor het zaaien Centium plus Rounup Max toe; dan ben je al heel veel onkruid kwijt. Op de zaaimachine drukt een aandrukrol de grond goed aan en na het zaaien beregenen we direct. Zo ontstaat een goed aangedrukte en vochtige grond waarop een tweede behandeling met een kleine dosis Centium prima werkt. Mocht er dan toch nog onkruid kiemen, dan pakken we die een week of 3 tot 4 na zaaien aan met de rolschoffel. Die werkt oppervlakkig en zeker als het wat schraal weer is, legt het onkruid snel het loodje.”
Prijzen gezakt
De aanvoer op ZON fruit & vegetables is de laatste weken wat gestegen tot 12 à 15 ton per dag. De prijsvorming is dienovereenkomstig wat gezakt tot een niveau circa 50 cent per kilo. “De eerste maand van dit seizoen zaten we rond een euro; vorige week zaten we op 70 cent en deze week op 45 tot 50 cent. Die 45 cent moet je wel hebben, maar ik begrijp dat alle groenten op dit moment wat in een dip zitten. Het kan de nasleep van Ehec zijn, het kan met vakanties te maken hebben, ik weet het niet precies.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen