‘Maasbree is de woestijn van Limburg’
“De oogst van bloemkool verloopt momenteel heel erg rustig”, stelt Jan van Gassel in Maasbree op woensdag 13 juli. “Dat is niet alleen bij ons zo, maar ik hoor het ook van collega’s. Vorige week was dat ook en ik verwacht niet dat er de komende week veel zal veranderen. We liepen al een tijd zo’n 10 dagen voor op ons oogstschema, dus op een keer is het dan gedaan”, verklaart hij de lauwe marktstemming. “Toch is het qua planning een droomseizoen. We zijn vroeg begonnen en de hele tijd aan het oogsten kunnen blijven met kolen van goede kwaliteit.”
Steeds uniformer blok
De prijsvorming schoot vorige week naar een dip van circa 35 cent per kool. “Daarvoor waren ze ook niet noemenswaardig, maar toch zo’n dikke 65 cent. Ik verwacht dat de prijs volgende week ook wel weer op een redelijk niveau zal zitten.” De kwaliteit van de bloemkool is momenteel heel goed. “We hadden vorige week een telers bijeenkomst op ZON fruit & vegetables en de steekproef uit de aanvoer zag er daar goed uit. De telers op ZON zitten ook steeds meer op één lijn als het om de rassenkeuze gaat. Dat betekent dat het blok er ook steeds uniformer uit komt te zien.”
Korlanu tot eind oktober
Van Gassel oogst op dit moment het ras Kornalu. “Dat blijven we doen tot eind oktober met in de zomer nog een hoekje Fremont en in de herfst nog een proefje met Clarina. Dat is een betrekkelijk nieuw knolvoetresistentras van Syngenta. Die hebben we deze week geplant.”Bladluizen doken een paar weken geleden op. “Ik wijt het aan het verdwijnen van dimethoaat, maar met een keer Plenum spuiten hebben we de bladluizen goed onder de knie gekregen.”
Meestal maar millimeters
Qua hoeveelheid neerslag blijkt Maasbree de ‘woestijn van Limburg’. “Iedere keer worden er buien voorspeld, maar hier valt vrijwel niets. Een bui van 15 millimeter was het maximum, maar meestal is het maar een paar millimeter. Het schijnt dat wij de minste hoeveelheid neerslag van heel Limburg hebben gehad. Het betekent dat we iedere planting 4 tot 5 keer hebben moeten beregenen. Dat is met onze twee haspels nog wel rond te zetten, maar toch…” Tot extra bemestingen leidde die hoeveelheid beregeningsbeurten niet. “Er spoelt toch weinig uit en er mineraliseert nogal wat. Dus al met al hebben we daar geen problemen mee.”
Aanpak onkruiden
De onkruidbestrijding voert Van Gassel uit met 0,5 liter Butisan S per hectare aan de basis of – als dat door omstandigheden niet kan – met Butisan S plus Lentagran 1 à 2 weken na het planten. Zo’n 3 tot 4 weken na het planten volgt dan nog een mechanische onkruidbestrijding. “Dan aarden we meteen wat aan, zodat de planten meer bij te zetten hebben tegen de wind.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen