Jan Meuzelaar staat altijd om half vier in de ochtend naast zijn bed. Vroeger om op de veiling verse ijsbergsla te leveren, tegenwoordig om vroege klanten op maat te bedienen. “We beginnen om 05 uur met snijden. Het personeel wil ook niet anders. Om 7 uur hebben we meestal de eerste wagen al vol. Momenteel wordt dat wel 08 uur.”
Reden voor het oponthoud is de royale neerslag in de afgelopen weken. “Dat was te veel voor sla, waardoor we knap meer werk hebben. Door Pseudomonas, die bacterie wordt actief onder dit soort omstandigheden actief. Dat geeft zwarte stippen, overgaand in rot. Ik heb zo tien hectare staan. Het middel Serenade, een breed werkend fungicide op basis van een bacteriestam zou ook nevenwerking op Pseudomonas hebben. Ik ben daar volop mee aan de slag gegaan, maar ik zie daar nog geen effect van.” Het probleem is vooral dat de stippen tot in de kroppen zitten, waardoor ze helemaal kaal gepeld moeten worden. “Je moet elke krop helemaal nakijken, daarmee halveer je de capaciteit die je normaal haalt.”
De frees erin
Op jongere sla is de aantasting alleen op het onderblad te vinden. “Je kunt bedenken dat jonge gewassen al hun bladgroen nodig hebben om te groeien. Daar maak ik me wel zorgen over. Pseudomonas is mij niet onbekend, maar altijd in haarden, nooit op deze uitgebreide schaal. Gelukkig dat de markt de sla wil hebben, anders zou ik er de frees ingezet hebben.”
De natte grond is ook niet ideaal om te berijden. “Onze oogstmachine staat op rupsen van een meter breed, maar direct na de ergste buien zakte de machine weg tot op de ploegzool. Als je dan ziet wat je achterlaat… We zitten nu op huurland, we moeten het wel weer netjes opknappen.”
Weer steeds extremer
Volgens schema loopt de oogst door tot half oktober. “Ik zou de komende plantingen wel willen bijbemesten, maar dat gaat niet meer lukken: niet volvelds en niet in de rij. Ik ben sinds 9 september aan de gang met Powerbasic Quattro, een bladmeststof met 6 kilo stikstof per hectare en wat spoorelementen. Daar kun je voedingstekorten niet mee oplossen, je kunt alleen proberen de kleur zo veel mogelijk op het gewas te houden. Ik teelt nu al veertig jaar ijsbergsla, je ziet de weersomstandigheden jaar na jaar extremer worden. Dat kan lastig worden met de verplichting leveringscontracten vol te maken.”