Doorgaan naar artikel

Het hongerloon van de tuinbouw

Werkgevers in de tuinbouw roepen moord en brand bij de start van het nieuwe arbeidsseizoen. Maar waarom eigenlijk?

Er wordt wel gesuggereerd dat het kabinet zoveel mogelijk wetten nog door de Tweede en vooral de Eerste Kamer wilde jassen, omdat na de verkiezingen van vorige week het wel eens heel erg moeilijk had kunnen worden om nog iets voor elkaar te krijgen. De nieuwe wetten op het gebied van arbeid zoals daar zijn Werk en Zekerheid en Aanpak Schijnconstructies zouden net als een hoop andere wetten rommelig haastwerk zijn geworden.

‘De minister begrijpt niets van seizoenswerk’, klaagt de sector. Grootste grief is natuurlijk de langere periode tussen tijdelijke contracten om aan een nieuwe reeks van drie te kunnen beginnen.

Drie maanden uit dienst was genoeg om een vast dienstverband te voorkomen. Dat is nu zes maanden geworden. Daarmee zegt de minister in feite tegen de sector dat alle arbeid die langer duurt dan een half jaar géén seizoenswerk genoemd kunnen worden.

En misschien heeft hij daar wel een punt. Negen maanden tomaten oogsten, dat ís toch ook bijna een vaste baan?

Op die andere gruwel in de ogen van de werkgevers, de transitievergoeding, wordt ook volop gefoeterd. Voor iemand die per saldo 24 maanden bij je aan het werk is geweest – of zoals toch nog vaak het geval is een stuk langer dan dat – hebben die tuinders dus bij ontslag niks over? Die moeten het met hun uitgeklede WW-uitkering maar zien te rooien op de kille arbeidsmarkt, alvorens de bijstand in te sukkelen?

Nu per 30 maart de nieuwe cao van de ABU-uitzendbureaus gaat gelden en dus ook voor deze bureaus de stelregel zal zijn dat uitzendkrachten op het niveau van de cao voor de vaste krachten moeten worden uitbetaald, verzint de sector nieuwe trucs. Om toch maar naar het minimumloon en minimum arbeidsvoorwaarden te kunnen.

“Ja, want wij hebben het als tuinder toch ook zwaar, doordat we door de supermarkten worden uitgekleed”, roepen tuinders die daarop worden aangesproken wel in verweer. Een vreemde reactie toch, om dan zelf die noeste oogstmedewerker uit te kleden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin