Met prijzen voor de jumbosla van 45 tot 50 cent per krop doet deze grote sla het redelijk. Bij de polysla is de prijsvorming ronduit matig, met prijzen tegen de dertig cent in week 2.
Daar komt nog bij dat de kwaliteit van de fijnere sla vaak te wensen over laat door de aanvoer van te koud geteelde sla van gelegenheidstelers. “De aanvoer is rustig en de prijs is matig”, merkt Jan-Willem Doelman op. Hij is slateler in Maasdijk.
De prijzen voor zowel de jumbo als polysla gingen in de maand december omhoog tot aan de feestdagen. Na kerstmis viel de vraag weg, maar nam ook de aanvoer af. De eerste week van 2011 liet zowel voor polysla al voor jumbosla redelijke prijzen zien. De jumbo’s gingen voor zestig cent per krop de handel in en de prijs voor polysla varieerde van voor in de 30 tot tegen de 40 cent.
Prijs gezakt
In week twee zakte de prijs vooral voor polysla in naar zeer matig tot een niveau van 28 tot 30 cent. Ook de prijs voor jumbo’s ging in week 2 omlaag, maar zit met 45 tot 50 cent nog altijd op een redelijk niveau.
Freeriders
Een probleem in de teelt van sla in de winter is de sla die van ‘huurtuinen komt, weet Doelman. “Vrije jongens huren een kas en zetten die vol met sla. Afdrachten voor het Productschap Tuinbouw en allerlei andere heffingen waar telers normaal gesproeken aan bijdragen, betalen dat soort lieden niet. Ook zijn die telers niet gecertificeerd. Aan het eind van de rit snijden ze sla van slechte kwaliteit die tegen een minimum aan input is geteeld. De handel neemt het nog af ook. Dat is een zeer slechte zaak.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Erik Honkoop