Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Blaadje weg halen komt snij-snelheid en kwaliteit ten goede’

Het gewas bij Tjipke Hibma in Sexbierum reageert positief op de hoge instraling van begin week 12. De luchtvochtigheid blijft ondanks de hoge temperaturen goed op peil. “Het ras Proloog is generatief van zichzelf. Het is frappant zoveel vocht als zo’n schraal gewas nog kan produceren.”
Als de rv toch onder de 82 procent daalt bij de maximale kastemperatuur van 26 graden Celsius, dan gaan de daksproeiers aan ter ondersteuning.

Luchtig telen
Hibma probeert wat luchtig te telen, maar is daarbij wel voorzichtig. Hij wil geen kou binnen halen. “Hier in het noorden, met veel en koude wind, moet je oppassen. Zeker in een lage kas.”
Er staat een voornacht van 18 graden Celsius ingesteld, en een nanacht van 19 graden. Overdag wordt tot 21 graden Celsius gestookt, waarbij de temperatuur via de luchtregeling ’s middags op mag lopen tot 26 graden Celsius.
Het schermdoek gaat open op basis van buitentemperatuur, windsnelheid en planttemperatuur. “Met helder weer daalt de planttemperatuur, en gaat het scherm eerder dicht.”

Nachtbeurten
Met watergeven probeert hij een mat-EC van 3,5 te houden. Met druppelbeurten van drie keer de instraling realiseert hij een drainpercentage van 50 procent. Op de perliet krijgen de planten twee tot drie nachtbeurten.

Regelmaat
“Proloog geeft een open gewas en is selectief. Daarom snijden we hem elke dag. Dat komt de kwaliteit en regelmaat ten goede.”
De komkommers gaan er als 35ers en 40ers af. Twijfelgevallen laat hij hangen tot ze zeker zwaar genoeg zijn. “Anders ga je steeds lichter snijden.”
Ondanks de generatieve raseigenschap, haalt hij op ooghoogte een blaadje weg. Dit verbetert de snij-snelheid en de kwaliteit.
Tijdens de afgelopen donkere periode wist hij de stamvruchten er ook vlot genoeg af te krijgen. Op de teeltgoten zijn 7 stammers aangehouden. “Voor de kwaliteit moet je niet te veel stammers hebben, anders ga je met donker weer de mist in.”

Spint
Bij de plagen is er alleen wat spint te vinden, maar de biologische bestrijders weten die tot nu toe goed onder controle te houden. “De spintroofmijt loopt nu goed. We hebben die twee keer ingezet. Eén keer volvelds, en later nog een keer bijgestrooid op de spinthaarden.
In het meeldauwresistente gewas heeft hij nog geen meeldauw waargenomen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin