Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Eens kijken wat een keer Folio Gold doet’

“Prijstechnisch gaat het stug met bloemkool maar als je zoekt naar de reden daarvoor, dan moet je bij mijn broer Ton zijn”, vertelt teeltman Bas Slagter in Lutjebroek. “Qua teelt is het nu wel redelijk te doen, al laten rassen als Fremont en Bruce het wat afweten. Faraday deed het wat minder in de ‘zomer’. Door het vele vocht krijg je geen afgehard gewas, dat is het probleem. Tot week 36 was de houdbaarheid dan ook nul komma nul. Een collega omschreef het twee weken geleden in jullie blad als ‘ziek’ weer, dat is precies wat ik bedoel. Je hebt gewoon een paar weken droog weer nodig, zodat de kool weer een goede waslaag en structuur kan ontwikkelen.”
In contrast daarmee is de stand op het veld, stelt Slagter vast. “De planten zien er helemaal niet ziek uit, er is ook geen enkele reden om een schimmelbestrijding uit te voeren. We zitten nu in Korlanu, Faraday en in een nummer.”

Nog nooit zo weinig gespoten
Kijkend naar de gewasbescherming hebben ze dit jaar zelfs weer een record gebroken. “We hebben nog nooit zo weinig hoeven te spuiten tegen koolmot. Na een trayplaatbehandeling ben je de eerste 4 à 5 weken vrij van motten, daarna hebben ze er blijkbaar geen zin meer in. De schimmelbestrijding is van eenzelfde orde. De laatste jaren spuiten we wel met Folio Gold, maar meer om het gewas vitaal te houden dan tegen schimmels. Dit seizoen hebben we een keer met Folie Gold gespoten, ik denk dat ik het daarbij laat, om eens uit te proberen wat het effect daarvan is in vergelijking met 2 keer spuiten.”

Continu mineralisatie
De neerslag in de afgelopen weken en maanden heeft niet geleid tot een flinke sprong in het verbruik aan kunstmest. “Helemaal niet. Enkele weken gelden bijvoorbeeld hadden we weer zo’n periode met veel neerslag. Daarna hebben we de beroerdste plekken bijgestrooid met kalksalpeter en dat was het. Ik heb het idee dat – doordat de grond continu vochtig is – er ook continu stikstof mineraliseert, en dat die mineralisatie de uitspoeling compenseert.” De basisbemesting bestaat gemiddeld uit zo’n 200 kilo zuivere stikstof per hectare, plus een bijbemesting tijdens het schoffelen van 20 kilo stikstof per hectare. Het oogstwerk gaat relatief vlot. “Vorig jaar ging het veel beroerder, toen had je rond deze tijd al van die verrot gereden herfstpaden. Dat is nu veel minder. We zijn ook al weer begonnen aan het eerst landwerk voor de potplanten waar we in maart aan beginnen. De eerste 10 hectare hadden we eind augustus klaar, nu zijn we bezig met de volgende 5 hectare. Ik hoop dat we voldoende gelegenheid houden om ook de resterende oppervlakte goed af te werken.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin